Sociálně slabí v Litvínově odmítají poukázky, chtějí peníze

Litvínov - Sociálně slabí z Litvínova budou zítra demonstrovat za zrušení nového systému vyplácení sociálních dávek. Vadí jim, že na ruku dostávají jen třicet procent peněz, zbytek pak v poukázkách. Podle terénních pracovníků se tak řada lidí dostala na hranici chudoby.

Nový systém vyplácení sociálních dávek nás dostává na dno. To tvrdí sociálně slabí v Litvínově. A přidávají se k nim i terénní pracovníci. Podle nich se řada lidí dostala na hranici chudoby. Litvínovská radnice totiž lidem vyplácí sedmdesát procent dávek hmotné nouze ve formě poukázek a jen třicet procent v penězích. „Nemám peníze na léky, nemám peníze na dopravu,“ stěžuje si jedna z klientek sociálního odboru Městského úřadu v Litvínově Jana Garajová. „Nám klienti říkali, že na ten nájem skutečně nemají,“ uvádí svou zkušenost terénní pracovník ze sdružení Společný život Ondřej Kocur. 

Poukázky v Litvínově už dva měsíce dostává asi tři a půl tisíce lidí. Podle nevládních organizací je problém v tom, že město přistoupilo k novému systému plošně. Město se změnami ale nepočítá. „Měli zjistit sociálním šetřením, která rodina skutečně tu dávku nevyužívá účelně,“ je přesvědčen Ondřej Kocur. „Já si myslím, že by měl tento systém platit pro všechny ty, kteří žijí zejména z finančních prostředků, jež jim dává tato společnost,“ je přesvědčen hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. „Tlaku rozhodně neustoupíme, tento systém jsme zavedli a budeme ho vyhodnocovat po jednom roce,“ říká místostarosta Litvínova Martin Klika. 

Kraj teď hledá cesty, jak zamezit kšeftování s poukázkami. Desítky sociálně slabých je totiž prodávají pod cenou. Už příští rok by proto poukázky mohla nahradit elektronická peněženka. „Peněženka umožní postupné uvolňování peněz v různých komoditách,“ dodává hejtman Šulc. 

Odpor proti novému systému vyplácení sociálních dávek se tady v Litvínově stupňuji. Už v pondělí by jeho odpůrci měli demonstrovat před radnicí.