Za pád vrtulníku na Náchodsku zřejmě může srážka s ptákem

Příčinou pádu vrtulníku na Náchodsku v minulém týdnu byla nejspíš srážka s ptákem. Při nehodě zemřeli dva lidé. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci, po dopadu začal hořet.

Při pádu vrtulníku Enstrom 480 u Slavoňova na Náchodsku zahynul letecký instruktor a zahraniční pilot ve výcviku. Vrtulník padal podle vyšetřovatelů k zemi v celku, strmě a na zádech. Chybělo mu střešní okno, které se našlo zhruba 300 metrů od místa, kam dopadl stroj. 

„Na skle se našly stopy krve ptáka. Úder jeho tělem zřejmě zesílil rotor, jako když hráč baseballu nabere a udeří pálkou míček. Pták vrtulník prostě sestřelil k zemi. Taková událost není moc pravděpodobná, přesto k ní došlo,“ popsal redaktor ČT Vlastimil Weiner.

 Posádka stroje prováděla výcvikový let na trase Hradec Králové – Nové Město nad Metují. Krátce před nehodou letěli ve výšce 600 metrů nad zemí rychlostí 150 kilometrů v hodině a střídali mírné zatáčky vlevo a vpravo. Technickou závadu stroje vyšetřovatelé podle informací ČT vyloučili.

Na pomoc pozůstalým po pilotovi Michalu Benešovi už založil sbírku jeden ze zaměstnanců firmy DSA, která byla provozovatelem stroje.  

Helikoptéra typu Enstrom 480 od amerického výrobce Enstrom Helicopter je jednomotorový čtyřmístný vrtulník celokovové konstrukce. Poháněn je jedním třílistým nosným rotorem a jedním dvoulistým vyrovnávacím rotorem. Dolet činí až 470 kilometrů, maximální vzletová hmotnost stroje je asi 1360 kilogramů. Vrtulník se používá pro přepravu cestujících, výcvik pilotů, filmování či pozorovací lety. Podle serverů helidat.cz a planes.cz byl zřícený vrtulník uveden do provozu v roce 2018.