Nové cedule označují území bez přesných hranic. Přesto zvyšují městům sebevědomí

Události: Cedule označující region zvedají městům sebevědomí (zdroj: ČT24)

Modré cedule s nápisem „region“ zatím u silnice vídali řidiči jen málokdy. Označují blíže neurčenou oblast, která nemá ze zákona přesné hranice. Přesto o jejich instalaci města stojí.

Cedule pro označení regionu se nejprve objevily kolem bývalého okresního města Žatce. Zájem o ně projevily i další dříve okresní města a v pondělí první modrou značku osadili ve Dvoře Králové nad Labem.

Modré značky ukazují na území bez hranic. Co přesně region s modrou značkou znamená, neříká ani zákon o územním členění státu.

„Když už ne okres, tak alespoň náš region jsme si označili. Panuje tu takové přátelské špičkování,“ tvrdí žatecký mluvčí Karel Havelka.

Pro Žatecké je tak modrá cedule příležitostí ukázat, že jsou sebevědomým městem. A navíc o tisíc obyvatel větším než sousední Louny.

Žatecké cedule inspirovaly radnici ze Dvora Králové nad Labem. Také toto město bylo okresním. Nové značky mají kopírovat hranice obce s rozšířenou působností.

„Někdy od zhruba šedesátých let se datuje úsměvný spor mezi Dvoráky a Trutnováky. A možná, že trošičku jako Dvoráci máme mindrák. Tohle posílí naši hrdost, že památky, které tady jsou, jsou na Dvorsku. A ne na Trutnovsku,“ myslí si starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO).

Region Dvůr Králové nad Labem
Zdroj: ČT24

Bílý nápis v modrém poli může podle vyhlášky označit i jiné zeměpisné body. Třeba řeky. Řidičovu pozornost ale víc zatíží. „Už jako policejní prezident jsem říkal, že u silnic je les značek, který je třeba pokácet. Ne stavět nové,“ nesouhlasí s novou praxí dříve okresních měst náměstek hejtmana pro dopravu Královehradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Nových značek stojí v okolí Žatce asi tři desítky. Ve Dvoře Králové jich namontují podobný počet. Být tam nemusí, ale mohou – a proto tam budou, zdůrazňují v Žatci i Dvoře Králové.