V Krkonoších je víc turistů, než hotely přiznávají. Obce chtějí paušální poplatek

Některé krkonošské obce chtějí paušální poplatek za hosty (zdroj: ČT24)

Na víc peněz z cestovního ruchu chtějí dosáhnout některé krkonošské obce. Volají po tom, aby jim majitelé hotelů a penzionů odváděli paušální poplatek za ubytované hosty. Částka by se přitom neměla odvíjet od toho, kolik návštěvníků oficiálně přiznávají. Ukazuje se totiž, že řada z nich neuvádí reálná čísla. Na nesoulad poukázaly statistiky mobilních operátorů.

Průzkum obsazenosti si u mobilního operátora objednal Špindlerův Mlýn. Získává anonymní údaje o tom, kolik lidí a v jakých dnech ve městě nocovalo. Překvapením bylo, že se téměř smazal rozdíl mezi letní a zimní sezonou. Jenže v městské kase se to zatím moc neprojevilo.

„Byť máme k dispozici velmi přesné statistiky, které věřím, že se nemýlí a běžným okem je vidět, že návštěvnost Špindlu neustále roste, tak poplatky z lůžka jsou stále stejné – tak přibližně čtyři roky,“ říká předseda komise pro cestovní ruch Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

„Některá menší zařízení vykazují třeba dvacetiprocentní celoroční obsazenost,“ dodává marketingová manažerka hotelu ve Špindlerově Mlýně Jitka Hronešová.

Ne všichni ubytovatelé totiž přiznávají každého nocležníka. Městu nebo obci dnes platí podle toho, kolik lidí v dokumentaci uvedou. Pokud budou paušály, manipulace s údaji o ubytovaných bude zbytečná.

Paušály za hosta mají šanci

„Nám se paušál líbí, protože to je pro obě strany jasné. Víme, kolik vybereme. Myslím si, že to je lepší, než kontrolovat knihy hostů,“ míní předseda organizace Krkonoše – svazek měst a obcí Jan Sobotka.

Zastánci paušálu mají šanci, že se ho dočkají. Počítá s ním novela zákona o místních poplatcích. „Byl by jednodušší výběr, ale zároveň i vymahatelnost ze strany obcí,“ vysvětluje náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Obce by prý v budoucnu měly mít na výběr, jestli budou poplatky vybírat jako doposud, tedy za ubytovaného člověka, nebo zvolí paušální platby – třeba na základě počtu lůžek.

„Pokud by byl paušál z lůžek a byl by rozumný, tak si myslím, že by to ve Špindlu navýšilo (příjmy) v řádech milionů korun za zimu,“ předpokládá šéf komise pro cestovní ruch Martin Jandura.

Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že nová pravidla pro výběr poplatků za ubytované hosty by mohla začít platit od ledna příštího roku.

  • Poplatky za ubytované hosty vybírá v současné době jen zhruba 14 procent obcí. Využít je mohou tak, jak uznají za vhodné.
  • Existují tři druhy poplatků – rekreační, ubytovací a lázeňský. Do budoucna ministerstvo pro místní rozvoj počítá jen s jedním poplatkem, ten by se měl navýšit na max. 27 korun.
  • Obce by nově dostaly pravomoc rozhodovat o výši poplatku – jiná může být pro luxusní hotely a jiná pro malé rodinné penziony.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby obce vybrané peníze investovaly zpět do cestovního ruchu. V první fázi pro ně vyčlenilo na dotacích 300 milionů korun, další peníze by chtělo rozdělit letos. Čím více obce vyberou, tím více by jim přidalo i ministerstvo.