Policisté si došli na radnici pro papíry o dovozu aut

Dobruška - Po zásahu na radnici v Dobrušce na Královéhradecku si policisté z odboru dopravy odnesli materiály týkající se registrace několika tisíců vozů dovezených z ciziny za poslední roky. Přestože kriminalisté měli příkaz soudu pouze k prohlídce kanceláří, radnice nakonec vydala dokumenty dobrovolně.

„Policii zajímaly pouze tyto spisy dovezených vozidel, nic jiného,“ prohlásil pro ČT starosta Petr Tojnar (ODS). Policisté podezírají někoho z úředníků radnice ze zneužití pravomoci, podvodu a přijímání úplatků. To vše se má týkat registrace vozů dovezených ze zahraničí, například při zapsání automobilu v cizině kradeného, vozu ve špatném technickém stavu nebo s falšovaným původem. Podezřelí jsou i lidé mimo úřad, třeba dovozci aut.

Policisté podle důvěrných informací připravují trestní stíhání některých podezřelých, rychnovská policejní mluvčí Alena Kanálková ale s ohledem na počáteční fázi prověřování odmítla sdělit jakékoli informace. Starosta Tojnar se domnívá, že policisté shánějí důkazy, a že jejich aktivita se netýká úředníků z radnice. „Půjde o trestnou činnost těch, kteří sem vozidla dovezli,“ domnívá se starosta.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Registraci vozů z ciziny zajišťují v Dobrušce dva úředníci. Vedoucí odboru dopravy a bývalý policista Radovan Antl a jeho kolega Pavel Rufr. „Nedocházelo zde, myslím si, k žádným pochybením. Dodržujeme zákon,“ řekl pro ČT Rufr. Soudy už pravomocně potrestaly korupci na odborech dopravy radnice v Rychnově nad Kněžnou a v Kostelci. Tamní vedoucí Milan Furda musí na tři roky do vězení za přijímání úplatků třeba za zajímavou kombinaci čísel na značce. Teď se kriminalisté zaměřili na odbor dopravy třetí radnice v okrese, která má právo vozy přihlašovat.