Úsekové měření na opravované D1 by mohlo začít už o víkendu

Na dvou rozkopaných úsecích D1 – u Velkého Meziříčí a u Mirošovic ve směru na Brno – by mohlo začít úsekové měření, a to v neděli nebo v průběhu příštího týdne. Na dalších místech D1, kde probíhá modernizace a rychlost je omezena na 80 kilometrů v hodině, začne měření v srpnu. Ministerstvo dopravy ani ŘSD nechtějí prozradit, kdy přesně radary spustí, České televizi však plánované termíny potvrdily obce u dálnice.

Překročení povolené osmdesátky zřejmě budou kamery v úsecích Mirošovice–Hvězdonice a Velké Meziříčí-západ – Velké Meziříčí-východ zaznamenávat od neděle nebo počátku nového týdne.

„V červnu jsme od ministerstva dopravy dostali informaci, že by se mělo začít měřit po 20. červenci,“ řekla vedoucí odboru správních agend benešovské radnice Květoslava Říhová, pod kterou spadá úsek D1 mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi (pouze ve směru na Brno).

U Velkého Meziříčí na Vysočině je potom spuštění kamer „otázka týdne“, odhadl vedoucí dopravního odboru městského úřadu Jiří Pospíchal. „Jsme na to připraveni, čekáme, až začnou chodit první přestupky,“ dodal.

Celkem se podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého bude letos na D1 měřit na čtyřech z pěti rozkopaných úseků. Podle obcí, pod které měření spadají, by se měly kamery na zbytku úseků zapnout během druhé poloviny prázdnin.

„Měření se má spouštět v srpnu, přesné datum ale neznáme,“ uvedla Iveta Hübnerová z dopravního odboru v Říčanech, pod které patří úsek D1 mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi ve směru na Prahu. Stejně jsou na tom podle starosty Luďka Jeništy i ve Vlašimi, kde mají od příštího měsíce měřit řidiče mezi Souticemi a Loktem, a podle havlíčkobrodského ředitele dopravního odboru Martina Stehna i v úseku Humpolec – Větrný Jeníkov.

Státní instituce jsou méně sdílné. „V současné době probíhá kalibrace detekčního systému,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Termín začátku měření ale ze strategických důvodů nechce ministerstvo ani Ředitelství silnic a dálnic potvrdit. „Řidiči mají dodržovat rychlost nehledě na to, jestli je či není kamerový systém funkční,“ podotkla mluvčí ministerstva.