Protestovali v Bochově proti prezidentu Zemanovi, nyní musí k výslechu

Události v regionech: Po protestu výslech (zdroj: ČT24)

Nepříjemnou dohru má pro deset lidí protest proti prezidentu Miloši Zemanovi během jeho březnové návštěvy Karlovarského kraje. Všichni totiž byli v těchto dnech předvoláni k výslechu na policii. Vysvětlit mají přestupek proti veřejnému pořádku.

Prezident přijel 9. března na veřejnou diskusi do Bochova na Karlovarsku. Skupinka lidí tam vytáhla transparenty, kterými dala najevo nespokojenost s tím, že se prezident neomluvil v kauze údajného článku „Hitler je gentleman“.  Na jednom z jejich transparentů bylo napsáno - „Zeman je gentleman. (podepsán) A. Hitler“.

Se skupinkou se v Bochově dal do diskuse prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který jim řekl: „Peroutka v té době selhal. Doporučuji si to přečíst a pak teprve protestovat“. 

Při odchodu protestujících jeden ze členů ochranky nařídil policejní hlídce, aby demonstranty zkontrolovala. Ta je po pár metrech zastavila, všichni museli předložit osobní doklady. Do dvou týdnů jim přišlo předvolání.

Výslech postupně čeká všechny, kteří se protestu zúčastnili. Někteří už odmítli vypovídat. 

Kdo za vším stojí?

Na výslech, který trval asi čtvrt hodiny, musel i Tomáš Rojík. Reportérovi České televize řekl, že se ho ptali: „Kdo to organizoval? Proč zrovna Bochov? Kdo o tom rozhodl?“ Otázky mu přišly legrační. Hlavně mu však prý „vrtá hlavou“, kdo vydal pokyn, aby policie celou věc tímto způsobem vůbec řešila. 

Přijde mi to, jako by chtěli každého odradit od nějakého protestu.
Tomáš Rojík
účastník protestu

Česká televize zjišťovala, zda jde o běžný postup policie a kdo nařídil předvolání účastníků protestu v Bochově.

Policisté mají ze zákona oprávnění kontrolovat osoby a poskytovat od nich potřebná vysvětlení.
Zuzana Týřová
mluvčí Policie ČR, Karlovarský kraj

Nezávislý právník z Karlových Varů Petr Šindelář ale situaci vidí jinak než policie: „Podle mého názoru advokáta se dotyční nedopustili žádného přečinu ani přestupku, a dokonce jsem přesvědčen, že policie ani neměla důvod je legitimovat,“ řekl. 

Bývalý ministr vnitra Jan Ruml (ODS, později Unie svobody) v pořadu Události v regionech řekl, že je případem šokován. „Lidem jsou stále častěji odpírána práva svobodně se shromažďovat, vyjadřovat své smýšlení nebo pokojným způsobem protestovat. Myslím, že tento postup policie je protiústavní,“ řekl.

Ruml dodal, že lidé by se měli obracet na další orgány, soudy, aby takovému přístupu udělaly přítrž. Policie chce případ uzavřít do měsíce.