Radary v Pasohlávkách měří neukázněné řidiče. Peníze z pokut ale do obecní kasy nejdou

Na peníze z pokut za překročenou rychlost v Pasohlávkách na Brněnsku by chtěla dosáhnout tamní radnice. Kvůli komplikacím s dopravním omezením na přejezdu přes Novomlýnské nádrže tam totiž často houstne doprava. Na mostě, který spadá do území obce, řidiči  překročují povolený dvacetikilometrový limit. Peníze z pokut ale plynou do kasy Pohořelic, které jsou pro Pasohlávky pověřenou obcí.

Na mostě přes Nové Mlýny je doprava omezena už dva roky. Některým řidičům se ale přes provizorní most jezdit nechce a raději projedou Pasohlávkami. Místní spolehlivě poznají, kdy doprava přes Novomlýnské nádrže přestala být plynulá. Navigace, ale i dispečeři dálkových autobusů pošlou vozy středem jejich obce.

„Bydlíme u silnice a dopadlo to tak, že jsme si museli ložnici, kterou jsme měli vpředu, přestěhovat dozadu, protože se tam nedalo spát,“ popsala problémy s hlukem obyvatelka Pasohlávek Vladimíra Binderová.

Přes původní poškozený most postavili silničáři provizorní konstrukci
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Pasohlávky přitom nejsou ani na oficiální objízdné trase. Jejich vedení dostalo radu od Ředitelství silnic a dálnic, aby o pomoc požádalo město Pohořelice, které obstarává výběr pokut za nedodržení rychlosti na provizorním mostu, který v katastru Pasohlávek leží. Obec by chtěla peníze z pokut využít na zabezpečení přechodů a zřízení zábradlí před školou.

„Neuspěli jsme ani u Ředitelství silnic a dálnic a prozatím ani u radnice v Pohořelicích. Tak to budeme muset nějakým způsobem zafinancovat z vlastních prostředků,“ řekla starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané).

Pohořelická radnice neví, jak peníze do Pasohlávek legálně poslat

V Pohořelicích přiznávají, že jim pokuty na takzvaném mamutu peníze do městské kasy přinášejí, zatím to bylo více než 5,5 milionu korun. Nevidí ale možnost, jak legálně část peněz předat Pasohlávkám.

„Přemýšlel jsem o tom z hlediska právního, trestněprávního a byl by tam určitě problém, jak se vypořádat s tím, že zákon říká, že příjem z pokut je příjmem obce, která pokuty ukládá. A myslím, že by to pro nás mohl být docela problém,“ uvedl starosta Pohořelic Miroslav Novák (ODS).

Radar na provizorním mostu, a s ním i výběr pokut, končí už k poslednímu únoru. Pro Pasohlávky ale dopravní problémy budou pokračovat dál, a to až do znovuotevření cesty mezi horní a střední Novomlýnskou nádrží, tedy do konce roku.