Československá expedice přivezla jedinečné záběry domorodců. Po 50 letech je uvidí televizní diváci

Od expedice letos uběhlo 50 let (zdroj: ČT24)

Od expedice pracovníků Moravského zemského muzea (MZM) do severní Austrálie letos uplynulo padesát let. Instituce si událost připomíná snímkem sestaveným z původního filmového materiálu, který v Austrálii natočil kameraman Jiří Vrožina. Dlouho byl považován za ztracený, až nedávno ho objevil syn kameramana.

Malování na skálu a na kůru stromů, lov nebo zpracování masa se v roce 1969 podařilo zaznamenat české výpravě do Austrálie pod vedením tehdejšího ředitele Moravského zemského muzea Jana Jelínka. Jejím úkolem bylo zdokumentovat život domorodých obyvatel kmene Rembaranka, kteří žili v podstatě stejně jako lidé z doby kamenné.

„Byla to obrovská náhoda. Nikdy předtím totiž filmová kamera domorodce takto nezachytila. A nikdy potom už to nebylo možné,“ přiblížil vedoucí Centra kulturní antropologie MZM Petr Kostrhun.

„Nejcennější, co dovezli, je soubor 60 kusů maleb na kůře, které před nimi ti domorodci přímo dělali pod vedením stařešiny Mandarqa,“ řekl Kostrhun. Všechny předměty, které vědci z výpravy přivezli, teď leží v depozitáři muzea.

Dokument o domorodcích skončil v trezoru

Co se ale nedochovalo, byl film. Původně z něj Československá televize vytvořila pětidílný dokumentární seriál, po emigraci jeho autora, kameramana Jiřího Vrožiny, ale skončil v trezoru. Dílo pak nenávratně zničila voda, která v roce 1997 zaplavila ostravský archiv. Až před dvěma lety se podařilo objevit původní filmový materiál.

„Natočeného materiálu v Austrálii, který objevil syn Jiřího Vrožiny v Sydney ve svém bytě, bylo podle mě asi tak 160 minut. Samozřejmě to byl jenom obrazový záznam, nezachoval se zvukový pás,“ popsal scenárista a bývalý Vrožinův kolega Milan Švihálek.

Někdejší kameramanovi přátelé pak záběry znovu seřadili a opatřili je komentářem. Pomohly jim v tom dobové články i deník, který si psal vedoucí výpravy. Výsledkem je čtyřdílný seriál, který na konci roku odvysílá televize Noe.