Na jižní Moravě hynou ryby. Ve vodě jim chybí kyslík

V rybníku Nesyt uhynulo 100 tun ryb (zdroj: ČT24)

Tisíce leklých ryb vylovují rybáři z Nesytu, situace je ale vážná i v dalších rybnících. Ryby uhynuly kvůli horkému počasí, poklesu hladiny a nedostatku kyslíku. Kvalitu vody ale můžou zhoršit i příliš velké obsádky nebo hnojení, a rybníkáři tak budou muset s extrémními podmínkami do budoucna počítat. Letošní výjimečně velký úhyn ryb také může ovlivnit cenu vánočních kaprů.

V podběrácích se rybářům nic nemrská, Nesyt od mršin uklízejí čtvrtý den. Vylovili už více než sto tun, z bahnitého břehu je odvážejí bagrem. Severní břeh už rybáři sanovali, ale zejména Valtická zátoka pojímá další desítky tun uhynulých ryb. Jejich odklízení ztěžují vedra.

„Teploty na Mikulovsku jsou pětatřicet stupňů, dokážete si představit, jak rychle dochází k rozkladu uhynulých těl ryb. Chci být optimista, že se nám ještě podaří nějakou dobu v likvidaci pokračovat,“ řekl vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Situace je ale vážná i v dalších lednických rybnících. „Kyslíkové deficity, které zapříčinily úhyn ryb v Nesytu, se můžou teoreticky opakovat i na rybnících níže na potoku Včelínek. Bohužel se na některých rybnících blížíme k letální hranici pro kapra,“ dodal Kmet.

V předchozích letech docházelo také k masivnímu úhynu ryb ve vodní nádrži Orlík a v Ivanovicích na Hané. Letos řeší stejný problém i v Ponětovickém rybníku a v řece Berounce. V Nesytu jde ale o několikanásobně větší množství ryb. Hladina největšího moravského rybníku navíc klesá o centimetr každý den, nepříznivé podmínky způsobuje sucho a vysoké teploty.

Úhyn ryb 2018
Zdroj: ČT24

Kyslík se rozpouští s chladem, vedra ho blokují

Právě vedra způsobují nedostatek kyslíku ve vodě. „Kyslík jako plyn se rozpouští tím více, čím je voda chladnější. V teplé vodě se ho rozpouští stále méně a méně,“ vysvětlil hydrobiolog Jihočeské univerzity Jaroslav Vrba.

V rybnících je podle něj také příliš mnoho organismů, které kyslík spotřebovávají. Situaci přitom v dobré víře mohou rybáři zhoršit hnojením. „Kdyby byly menší obsádky, spotřeba kyslíku by byla menší, a rozhodně by prospělo, kdyby se rybníky nehnojily. Vychází nám, že je to naprosto zbytečné,“ řekl Vrba.

V Nesytu navíc část leklých ryb klesne ke dnu, kde se rozloží, zhorší tak kvalitu vody a ohrozí další živočichy v okolí. „Máme obavu, že by se tu mohl vyskytnout botulismus, velké úhyny ptáků a zejména racků a kachen,“ řekl Vlastimil Sajfrt z CHKO Pálava.

Provzdušňování situaci nezachrání

Přestože v Nesytu začali vodu provzdušňovat, úhynu ryb opatření nezabrání. „Ryby uhynuly až vzadu, kilometr daleko. Kdežto proud vody tady ovlivňuje nepatrnou část,“ uvedl jednatel Rybářství Hodonín Alois Kopečný. „Je to takové šolichání při povrchu. Zlepší se to v jednom místě, ryby se tam stáhnou, rozhodně tím nejde provzdušnit celý rybník,“ potvrdil Vrba.

Zlepšit stav zavedením jednorázového opatření tak podle odborníků nejde. S extrémními teplotami budou muset počítat v dalších sezonách a přizpůsobit jim také množství ryb, které na sezonu nasadí.

Sen o dešti

Rybníkům by prospěly deště, díky kterým by se jejich hladina zvýšila. Rybáři na ně ale podle předpovědí spoléhat nemůžou. „Meteorologové slibují spíše teplé počasí až do konce prázdnin, maximálně s občasnými lokálními bouřkami, takže se situace výrazně nezlepší,“ upozornila vedoucí oddělení hydrologie ČHMÚ Ivana Černá.

Podle zemědělských analytiků se úhyny ryb mohou projevit i na cenách vánočních kaprů. Ti by mohli být dražší nejenom kvůli letním ztrátám, ale i vyšším nákladům spojeným s měřením hodnot kyslíku pod vodou a dalšími opatřeními. Ceny by se mohly zvednout i o deset procent. Kolik ze 150 tisíc kusů ryb v Nesytu přežije, bude jasné právě až při vánočních výlovech.