Ministerstvo školství poslalo pořadateli Velké ceny dotaci. Den před zahájením závodů

Na účet Spolku pro Grand Prix ministerstvo školství ve čtvrtek odeslalo 39 milionů korun. Pořadatelé Velké ceny silničních motocyklů tak dostali částku den před startem prvního závodu. Podle brněnského primátora mohla za zdržení nečinnost ministerstva, ministerstvo naopak mluví o nečinnosti spolku.

Desítky milionů korun už jsou na účtu, o téměř dva měsíce později, než byla splatnost první poloviny zalistovacího poplatku. Pořadatelé ho musí zaplatit španělskému promotérovi, společnosti Dorna, jako cenu za poskytnutí licence na pořádání závodů. Poplatek letos překročí hranici 100 milionů korun.

  • Spolek pro Grand Prix požádal ministerstvo školství o dotaci ve výši 100 milionů korun na konci prosince 2017.
  • Návrh dotace schválilo ministerstvo 29. května.
  • Podle ministerstva mohl spolek peníze získat nejpozději do 15. července, nepředložil ale potřebné dokumenty a neupravil dotaci tak, aby to bylo v souladu s navrženou dotací. Podklady předal zástupce spolku ministerstvu 1. srpna.
  • Podle brněnského primátora Petra Vokřála ale peníze spolek nedostal kvůli průtahům ministerstva.
  • Náměstek ministra Karel Kovář podepsal 2. srpna v 11:00 platební příkaz, k výplatě částky by mělo dojít ještě tento den.

Spolek pro GP podal žádost o dotaci na konci prosince minulého roku. Ministerstvo školství v prohlášení uvedlo, že zdržení způsobila chyba na straně spolku. Dotaci podle vyjádření MŠMT už mohl obdržet nejpozději 15. července, ale nesplnil pro to podmínky.

Vyjádření ministerstva školství z 1. srpna 2018
Zdroj: ČT24

Resort tak mohl ve čtvrtek po doplnění potřebných dokumentů peníze spolku poslat. Náměstek ministra Karel Kovář podepsal platební příkaz, který předal dopoledne k proplacení, 39 milionů už má spolek na účtu.

Podrobnější rozpočet Velké ceny ale nezajímá jen ministerstvo školství. Podle zjištění České televize prošetřuje hospodaření Automotodromu Brno od roku 2015 Bezpečnostní informační služba.

Problémy s financováním provázejí Velkou cenu dlouhodobě

Nejedná se o první případ, kdy pořadatelům přes oblibu akce chyběly na závody desítky milionů korun. Velkou cenu v minulosti pořádal majitel okruhu, Automotodrom Brno. Po vysoce ztrátovém ročníku 2014 se ale nechtěl zavazovat dalšími pořadatelskými smlouvami.

O rok později proto vznikl Spolek pro Gran Prix, který měl zachránit konání Velké ceny v Brně. Dráhu si pronajímá od Automotodromu. Se španělskou promotérskou společností Dorna podepsal spolek smlouvu, kontrakt měl zajistit konání závodů v Brně od roku 2016 do roku 2020. 

  • Automotodrom Brno – pořádal Velkou cenu do roku 2015. Dlužil ale promotéru závodů, společnosti Dorna. Ačkoliv byl dluh formálně věcí automotodromu, zaplatilo ho ministerstvo školství v roce 2016 mimořádnou dotací.
  • Spolek pro Grand Prix – od roku 2016 závody zastřešuje místo automotodromu. Spolek byl založený městem Brnem, Jihomoravským krajem a regionální centrálou cestovního ruchu právě pro tuto akci. Jeho zástupci v předchozích dvou letech bez větších problémů získali předjednanou dotaci od státu.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy – na motocyklové závody spolu s městem Brnem a Jihomoravským krajem poskytuje peníze. Mimořádnou dotací uhradilo ministerstvo dluhy v řádu desítek milionů u společnosti Dorna.
  • Společnost Dorna – španělský promotér, který poskytuje licenci ke konání závodů. Jemu musí pořadatelé platit takzvaný zalistovací poplatek. Každý rok se tato platba zvyšuje, například pro rok 2018 dosáhla 4,1 milionu eur.

Peníze na závody dostávají pořadatelé z různých veřejných zdrojů. Dotace posílá kromě ministerstva školství i město Brno a Jihomoravský kraj. Právě závody na Masarykově okruhu patří každoročně k nejnavštěvovanějším Velkým cenám celého seriálu. Do Brna na motocyklové závody míří desítky tisíc diváků.

První mezinárodní motocyklový závod v Brně se uskutečnil 10. září 1950 jako Velká cena ČSR, v roce 1965 byl podnik poprvé zařazen do seriálu mistrovství světa. Závod získal již třikrát Trofej IRTA pro nejvydařenější GP sezony, udělovanou Asociací týmů MS silničních motocyklů.