Za vlakovou nehodu u Mříče mohl strojvedoucí, konstatovala drážní inspekce

Květnovou srážku dvou vlaků na jednokolejné trati u Mříče na Českokrumlovsku způsobila podle drážní inspekce chyba strojvedoucího. Projel návěstidlem, ačkoliv jeho souprava měla zůstat stát. Při nehodě se zranilo čtrnáct lidí, z toho čtyři středně těžce.

„Došlo k selhání lidského faktoru. Jakoukoliv technickou závadu můžeme s největší pravděpodobností vyloučit,“ konstatoval Martin Drápal z drážní inspekce. Dodal, že chybně vjel na trať vlak směřující z Volar do Českých Budějovic. „Podrobnější informace budou v závěrečné zprávě o nehodě, která bude hotova za několik měsíců,“ uvedl.

Čtyři středně těžce zraněné transportovali záchranáři letecky do nemocnice. Nikdo nebyl ohrožen na životě. Cestující většinou utrpěli pohmoždění hlavy nebo páteře. Mezi lehce zraněnými byly i tři děti.

V důsledku nehody byla téměř celý den 3. května neprůjezdná železniční trať mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem. Ve vlacích jelo v době srážky přibližně 50 lidí. Škoda na soupravách byla vyčíslena na šest milionů korun.