Z výběhu v Bavorsku uteklo šest vlků, mohou se objevit na Šumavě

Z výběhu v německém národním parku Bavorský les v oblasti poblíž Ludwigsthalu uteklo šest vlků. Lokalita se nachází blízko hranic s Českem. Nelze vyloučit, že se vlci dostanou i na Šumavu. Pokud lidé zvířata v přírodě uvidí, neměli by se k nim přibližovat, krmit je nebo fotit. Řekl to mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

„S nasazením všech možných lidských zdrojů děláme vše, co je v našich silách, abychom zvířata pochytali,“ uvedl ředitel národního parku Bavorský les Franz Leibl.

Vlci utekli z výběhu v noci na pátek. Leibl dodal, že se zvířata snaží nalákat na žrádlo. „Pokud se to nepovede, použijeme anestetické zbraně. Poslední možností je zastřelení zvířat z bezpečnostních důvodů,“ sdělil.

Ludwigsthal leží necelých deset kilometrů od Železné Rudy na Klatovsku a přibližně 25 kilometrů od Kvildy na Prachaticku. „Vzdálenost od Šumavy to není velká a rozhodně ji mohou vlci bez problémů zdolat,“ řekl Dvořák.

Podle zástupců parku Bavorský les není možné, aby zvířata zůstala ve volné přírodě. Vzhledem k tomu, že vyrůstala ve výběhu, a tím pádem v částečné izolaci, nemají šanci mimo tento prostor delší dobu přežít.