Bývalí českobudějovičtí radní nemusí platit za smlouvu na IT služby

Českobudějovický soud rozhodl, že bývalá městská rada nemusí platit za smlouvu na zakázku IT služeb se společností Bitservis. Za kontrakt z roku 2007 uložil antimonopolní úřad magistrátu pokutu 1,3 milionu korun. Na základě toho vedení města v roce 2015 podalo občanskoprávní žalobu na tehdejší radu v čele s primátorem Jurajem Thomou. Obžaloba žádala částku 514 680 korun.

Kvůli pokutě od antimonopolního úřadu za smlouvu se společností Bitservis už soud řešil zvlášť obžalobu na tehdejšího primátora Thomu a jeho bývalou náměstkyni Ivanu Popelovou. Po nich město žádalo, aby uhradili 414 000 korun. Soud však na konci ledna rozhodl, že Thoma a Popelová tuto částku platit nemusí.

Kvůli kontraktu se společností Bitservis stál před soudem v další kauze i sám Thoma. Šlo o dodatek ke smlouvě z roku 2010. Ten podepsal bývalý primátor sám, aniž záležitost řešila rada.

Českobudějovický krajský soud loni v lednu vyčíslil škodu za nevýhodný kontrakt na 12,5 milionu korun a poslal Thomu na pět let do vězení. Vrchní soud ale v prosinci verdikt zrušil a bývalého primátora viny zprostil. Nejvyšší státní zástupce však kvůli tomu podal před pár dny dovolání k Nejvyššímu soudu.