Soud poslal exprimátora Thomu na pět let do vězení, má také zaplatit 12,5 milionu

Bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) má jít na pět let do vězení s dozorem. Soud mu také nařídil zaplatit škodu více než 12,5 milionu korun a pět let nesmí vykonávat funkce ve veřejné správě. Advokát se proti rozsudku odvolal. Thoma podle obžaloby v roce 2010 ve funkci primátora neoprávněně podepsal dodatek ke smlouvě na IT zakázku ve výši 37 milionů korun. Obvyklá cena za podobnou zakázku ale mohla být podle znalců až o 12 milionů nižší.

Podle předsedkyně soudního senátu Olgy Smrčkové se v případě dodatku jednalo o novou smlouvu, která představovala pro město finanční zátěž přes 37 milionů korun. Smlouva ale podle soudkyně nebyla předem schválena radou, tak jak stanoví jednak zákon o obcích a jednak směrnice města o postupu při zadávání veřejných zakázek.

Soudkyně také upozornila na podezřelou časovou osu událostí z roku 2010, kdy Thoma dodatek podepsal. Nabídka IT firmy byla podaná na magistrát 9. června 2010. Už 15. června, dva dny před tím, než zastupitelstvo odvolalo Thomu z funkce primátora, Thoma dodatek podepsal. Plnění nové smlouvy přitom mohlo být uskutečněno až od ledna následujícího roku.

Soudkyně: Spáchal zvlášť závažný zločin

Při pohledu do kalendáře je podle soudkyně patrné, že 12. a 13. června byla sobota a neděle a na projednání v radě by tak zbývaly pouze tři pracovní dny. Thoma si prý také musel být vědom, že dokument radou neprošel, protože na něm nebyla vyplněná příslušná kolonka s usnesením rady nebo zastupitelstva. Svým jednáním podle ní zásadně poškodil město a spáchal zvlášť závažný zločin, protože si musel být vědom toho, jaký je správný procedurální postup.

Thoma ale od začátku vinu popírá. Původní smlouva z roku 2007 byla podle něj schválená radou. U dodatku z roku 2010 pak prý byl ujištěný odborem informačních a komunikačních technologií, že zvolený postup je správný.

Podle advokáta Josefa Dvořáka navíc Thoma nevěděl, že podepisuje novou smlouvu: „Od toho se přitom odvíjí otázka, zda mělo dojít k výběrovému řízení. Pokud by se jednalo jen o úpravu smlouvy, jak povoluje obchodní zákoník, tak  by to nebyla nová smlouva, nemuselo by to jít do rady a on měl právo to podepsat.“ 

Výše trestu překvapila i Transparency International

Obhájce také uvedl, že ho rozsudek nepřekvapil. Přístup soudu se mu po celou dobu nelíbil. „Předkládali jsme zásadní návrhy ve prospěch obžalovaného. Soudkyně je ale nebrala v potaz. V hlavním líčení se zjistilo, že posudek obžaloby byl naprosto špatný, k ničemu, ale náš posudek byl zamítnut. Soud se jím nezabýval,“ uvedl s tím, že podal odvolání, ve kterém chce tyto skutečnosti napadnout.

Soud poslal Thomu na pět let do vězení (zdroj: ČT24)

Výše trestu zaskočila i vedoucího právní poradny Transparency International Petra Leyera. „Myslím, že k porušení povinnosti u pana primátora došlo. Případ měl být vyšetřován a stíhán. Na druhou stranu se domnívám, že trest je relativně přísný,“ řekl České televizi. Policie by podle něj měla jít především po samotných zakázkách a jejich předražování „nikoliv po formálním pochybení, jako je podepsání smlouvy“. 

Thoma už dříve řekl, že celá kauza je cílenou kampaní, která ho má zlikvidovat. Kvůli obžalobě se nestal po předloňských podzimních volbách náměstkem primátora za tehdejší koaliční hnutí Občané pro Budějovice. Odůvodnil to tím, že se hodlá soustředit na soudní líčení a udělat maximum pro očištění svého jména.

Thoma podle policie v červnu 2010 jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis. Státní zastupitelství začalo případ řešit před třemi lety, ale po několika měsících stíhání zastavilo. Policie se ale předloni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy na Thomu podalo návrh na obžalobu.

Město požaduje uhrazení milionové pokuty

Za podpis smlouvy na IT služby čelí Thoma spolu s bývalým vedením města také občanskoprávní žalobě. Loni v srpnu ji podala současná městská rada, která požaduje uhrazení pokuty 1,3 milionu korun. Sankci magistrátu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Budějovice podaly nejprve rozklad a poté i správní žalobu. Loni v prosinci ale Krajský soud v Brně pokutu potvrdil.  

Thoma byl od roku 2006 do roku 2010 primátorem za ODS. 17. června 2010 byl ale na mimořádném jednání zastupitelstva odvolán z funkce kvůli spornému odvolání tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Pro jeho odvolání tehdy hlasovala i většina občanských demokratů. Thoma poté z ODS vystoupil. V komunálních volbách na podzim 2010 vedl kandidátku nově vzniklého hnutí Občané pro Budějovice, za které byl znovu zvolen primátorem.