Vrchní soud zrušil vězení pro bývalého budějovického primátora

Thoma: Soud se nesnažil pochopit chod krajské samosprávy (zdroj: ČT24)

Bývalého budějovického primátora Juraje Thomu (HOPB) osvobodil pražský vrchní soud v případu podpisu smlouvy s IT firmou. Krajský soud chtěl Thomu poslat na pět let do vězení za zneužití pravomocí. Osvobozující verdikt je pravomocný.

Odvolací soud se zabýval okolnostmi vzniku dodatku smlouvy na IT služby, kvůli níž chtěl krajský soud poslat Juraje Thomu na pět let za mříže a udělil mu také vysokou pokutu. Thoma odkazoval na stanovisko pracovníků odboru informačních technologií i právníků, kteří jej utvrzovali v tom, že při podpisu dodatku postupuje správně. Kladné stanovisko dostal také od náměstkyně, která měla IT na starost. Zdůraznil, že se na jeho přípravě nijak nepodílel: nedal pokyn k jeho vypracování, ani se nezúčastnil žádných jednání s dodavatelskou firmou, což potvrdili svědci.

Soud s Jurajem Thomou souhlasil. „Nebylo prokázáno úmyslné zavinění obžalovaného, a proto nalézací soud pochybil, když obžalovaného uznal vinným úmyslným trestným činem zneužití pravomoci úřední osoby,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Vladimír Vočka. Bývalý primátor se podle něj nedopustil ani žádného jiného trestného činu. Vrchní soud konstatoval, že se českobudějovický krajský soud ve svém rozsudku opíral o spekulace o sice možných, ale neprokázaných skutečnostech.

Vrchní soud zdůraznil, že policie či státní zástupci nemohou od starostů či primátorů očekávat, že se budou bezvadně orientovat v právních otázkách. Vzniká tak začarovaný kruh, ve kterém se politici ztrácejí. Jak odvolací senát připomněl, sám Juraj Thoma je profesí archeolog, nikoliv právník.

Juraj Thoma po vyhlášení osvobozujícího rozsudku řekl, že cítí velkou úlevu. „Šest let jsem byl vláčen jako největší zločinec veřejnými diskusemi. Kdo tím neprošel, neumí si představit, jak mu to obrátí život naruby,“ uvedl. Dodal, že po celou dobu trestního řízení ho podporovala spousta lidí, s negativními reakcemi se prý setkával mnohem méně často.

Smlouva z roku 2010, rozsudek z roku 2016

Policie, státní žalobce a ani soud, který mě odsoudil, si nedali práci v tom pochopit, jak funguje krajský úřad, co všechno musí primátor zvládat během svého pracovního dne a co všechno by měl mít za vědomosti. Nemůžete být současně odborníkem na IT a na stavařinu. Od toho je na úřadě odborný, specializovaný aparát.
Juraj Thoma
bývalý českobudějovický primátor

Počátky kauzy sahají do roku 2010, kdy České Budějovice prodloužily smlouvu na provozování počítačových serverů se společností Bit Servis. Dodatek k původní smlouvě měl hodnotu 37 milionů korun a podle obžaloby jej tehdejší primátor Thoma (tehdy ODS) podepsal nejenom bez výběrového řízení, ale i bez vědomí městské rady. Juraj Thoma to však odmítal, za zásadní považoval, že rada schválila původní smlouvu z roku 2007.

Krátce po podpisu dodatku a jen pár měsíců před volbami v roce 2010 byl potom Juraj Thoma odvolán z primátorské funkce, a to i hlasy ODS, jejímž členem tehdy byl. Thoma potom přestoupil do hnutí Občané pro Budějovice, s ním ve volbách zvítězil a do funkce se vrátil. Další jeho období ve vedení města však již poznamenalo trestní stíhání a později i soudy. Poprvé policie Thomu obvinila v roce 2012, státní zástupce však toto stíhání zastavil. V následujícím roce však přišlo druhé obvinění, které vedlo až k rozsudku pěti let vězení vyřčenému letos v lednu.

Juraj Thoma se sice narodil v roce 1969 v Nitře, ale po vystudování archeologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval v Památkovém ústavu v Českých Budějovicích.

V 90. letech vstoupil do ODS a v roce 1998 se na její kandidátce dostal do městského zastupitelstva. O čtyři roky později se stal náměstkem primátora a po dalších volbách stanul v čele města. S krátkou přestávkou v roce 2010 byl primátorem osm let. Od roku 2014 je opět řadovým zastupitelem.

V roce 2010 vystoupil Thoma z ODS kvůli rozporům v místní organizaci a založil hnutí Občané pro Budějovice. Jeho předsedou byl do roku 2015.

Juraj Thoma
Zdroj: David Veis/ČTK