Budějovického primátora opět stíhá policie kvůli smlouvě na IT

České Budějovice – Již podruhé čelí českobudějovický primátor Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice obvinění kvůli smlouvě na IT služby, kterou v roce 2010 podepsal bez vědomí rady. Podle policistů se tak dopustil zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Primátor chce proti stíhání podat stížnost.

Juraj Thoma podepsal s pražskou firmou Bit Servis dodatek ke smlouvě o provozování počítačových serverů, kterým prodloužil její dosavadní kontrakt s radnicí. Stalo se tak bez výběrového řízení, podle policistů také bez vědomí městské rady. „Společnost tak zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení a tím překročil svoji pravomoc. Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Znalecký posudek podle policistů ukázal, že odpovídající služby mohly jiné firmy poskytnout až o devět milionů korun levněji. Budějovice Bit Servisu podle smlouvy zaplatí 37 milionů korun.

Policisté zahájili nové trestní stíhání poté, co doplnili důkazy. Ty ale primátor Thoma zpochybnil – klíčový podle něj je znalecký posudek Reného Pitáka. „Téhož Reného Pitáka, který je podle informací Lidových novin jedním ze stíhaných za systém korupčního jednání na ministerstvu práce a sociálních věcí v kauze IT zakázek,“ uvedl primátor. Odmítl také způsob, kterým policie spočítala domnělou škodu. „Policejní komisař totiž mezi škodu započítává platby mezi městem a společností Bit Servis, ke kterým vůbec nedošlo,“ prohlásil Thoma.

Policie znovu vyšetřuje budějovického primátora Thomu (zdroj: ČT24)

Policisté Juraje Thomu a s ním také bývalého úředníka budějovického magistrátu kvůli smlouvě obvinili již loni na podzim. Stíhání vyvolalo drobné spory v radniční koalici, nikdo ji však neopustil. Státní zástupce v prosinci stíhání zastavil, policisté podle něj neshromáždili dostatek důkazů, ze kterých by bylo možné odvodit, že se stal trestný čin.

Město kvůli zakázce dostalo pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a chce ji vypovědět. Všechny informace o vztahu ke společnosti Bit Servis město zveřejnilo na svém webu.