Radní rozhodli o dostavbě Průmyslového paláce, opravě Staroměstské radnice i Clam-Gallasova paláce

Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku za 1,25 miliardy na rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti včetně dostavby jeho levého křídla, které vyhořelo před deseti lety. Rozhodli o tom pražští radní. Město už má připravený projekt a se stavbou by se mohlo začít příští rok. Magistrát v úterý schválil i další rekonstrukce za stovky milionů.

Projekt úpravy se snaží co nejvíce zachovat stávající podobu paláce, která vychází jak z původní stavby z roku 1891, tak z přestavby ze začátku 50. let minulého století.

Novinkou budou podchody pod levým křídlem paláce, kterými se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně. Podle vedení města to má zlepšit průchodnost celého areálu. Podle architekta Vladimíra Thiela z kanceláře SGL Projekt, která rekonstrukci navrhla, bylo původně v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem paláce, z důvodu památkové péče nicméně z plánu sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem.

Průmyslový palác při požáru v roce 2008
Zdroj: René Volfík/ČTK

V levém křídle také přibude pět únikových východů, které v případě nutnosti umožní rychlé opuštění budovy až pěti tisícům lidí, což je maximální obsazenost křídla. Pod novým křídlem také vznikne suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Stavba by podle představ magistrátu mohla začít příští rok, tedy jedenáct let po požáru, který levé křídlo zničil, a potrvá podle schváleného dokumentu tři roky. 

Praha se kvůli požáru stále soudí s firmou Incheba, která měla palác dlouhodobě pronajatý. Město po ní požaduje miliardové odškodnění. Společnost, nyní přejmenovaná na Reality MK, nicméně loni skončila v likvidaci.

Na místě levého křídla nyní stojí stan, který chce město kvůli výročí sta let od vzniku Československa překrýt lešením, na němž by bylo možné promítat vizualizace.

Současné vedení magistrátu také plánuje stavbu nové budovy u Lapidária, kam by chtělo umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Kromě toho se v areálu dělají menší úpravy a rekonstruuje se například restaurace Pražan, kde se má obnovit minipivovar.

Staroměstskou radnici čeká další rekonstrukce

Pražští radní v úterý také odsouhlasili další rekonstrukci Staroměstské radnice za 130 milionů korun. Kromě hlavního objektu se bude týkat z velké části přilehlého domu U Minuty. Úpravy radnice mají být spíše technického rázu a mají zlepšit využitelnost budovy pro turistický ruch, svatby a další akce.

Konstrukční stavební změny se podle schváleného materiálu budou týkat jen částí radnice vybudovaných ve 20. století. Původní historické konstrukce tak zůstanou zachovány. „Využití Staroměstské radnice se nemění, pouze se upravují prostory tak, aby mohly být využívány současně a nekřížily se provozy turistů, svatebčanů a také účastníků akcí pořádaných magistrátem,“ píše se v materiálu. Magistrát už má na rekonstrukci stavební povolení.

Naopak památkově cenný dům U Minuty, který vznikl začátkem 15. století, by se měl podle představ magistrátu dočkat nového využití jako veřejně přístupný výstavní prostor. Ve čtyřech takzvaných radničních domech, ke kterým se dům U Minuty řadí, město už loni založilo Pražské kreativní centrum a poskytlo je za výhodné ceny různým organizacím. Sousední dům U Zlatého rohu využívá například Skautský institut.

Poslední měsíce Praha rekonstruuje věž Staroměstské radnice. V první fázi oprav byla zabezpečena statika kamenů, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži.

Ochoz byl zpřístupněn loni v prosinci. V březnu se na budovu vrátily věžní hodiny. Nyní následuje oprava orloje a kaple Staroměstské radnice. Vše by mělo být hotové do letošních oslav 100. výročí vzniku Československa. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatí 55 milionů korun bez DPH.

Rekonstrukce za skoro 350 milionů se dočká i palác na Mariánském náměstí

A pražští radní v úterý rozhodli i o stomilionové rekonstrukci Clam-Gallasova paláce na Mariánském náměstí v historickém centru Prahy. Radnice za ni zaplatí 343,9 milionu korun. Radní hlavního města v úterý schválili výběr dodavatele, kterým bude společnost Subterra.

Opravy rozlehlého paláce chystá Praha řadu let. Rekonstrukce by měla trvat 28 měsíců a po jejím dokončení bude palác přístupný návštěvníkům. Za prvních osm měsíců bude upraven suterén, vybudována výtahová šachta ve všech podlažích, zprovozněno zázemí pro personál a napojeno teplovodní vytápění v budově Nové radnice. Následovat bude rekonstrukce výstavních prostor, instalace expozice barokního života Lesk barokní aristokracie a sezonní expozice v podkroví. Projekt počítá i se zpřístupněním podkroví.

Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí
Zdroj: Wikimedia.org

Praha projektem rekonstrukce řeší otázku, co bude s palácem poté, až se Archiv hlavního města přestěhuje do nových prostor v areálu na Chodovci. Nádvoří paláce se má stát místem ke konání koncertů či divadelních představení. V přízemí paláce budou obchody s kulturně zaměřeným sortimentem, kavárna, pokladna a sociální zázemí. Projekt připravili architekti ze sdružení MACADAM.

Opozice již dříve kritizovala postup, kdy nejprve bude budova zrekonstruována a poté město vybere provozovatele. Při rekonstrukci tak nebudou zohledněny potřeby provozovatele.

Rekonstrukce paláce patřila do projektu z roku 2010, v jehož rámci chtělo vedení města v návaznosti na architektonickou soutěž opravit i budovu Nové radnice a samotné Mariánské náměstí. Dohromady šlo o investici za více než 1,2 miliardy korun. Město ale před časem kvůli vysokým nákladům soutěž na zhotovitele zrušilo. Náklady na projektové práce už ale vyšly na desítky milionů korun.

Podle původního záměru měla rekonstrukce napravit nevhodné stavební a technické zásahy z minulých let.

Clam-Gallasův palác, který byl postaven na přelomu 17. a 18. století Tomášem Haffeneckerem podle návrhu vídeňského dvorního architekta Johanna Bernarda Fischera z Erlachu pro hraběte Jana Václava Gallase, odborníci považují za architektonický skvost.