Dezinfekce kvůli Legionelle se na Proseku dotkne stovek bytů

Dezinfekce rozvodů vody kvůli výskytu bakterie Legionella se dotkne několika stovek bytů v Praze 9. Spustí se nejpozději v pátek 18. září, nejprve je nutné zařízení instalovat a o dezinfekci informovat obyvatele, uvedl mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík. Lidé z ulic Veltruská, Litoměřická, Vysočanská a Litvínovská si mají vodu při přípravě jídel převářet a neumývat si obličej teplou vodou. Bakterie byla potvrzená v jednom vchodě na Vysočanské ulici.

Podle mluvčího se výskyt Legionelly potvrdil jen v jednom bytě, povolená koncentrace byla překročena stonásobně. „Jednalo se s největší pravděpodobností o dlouhodobě nepoužívaný odtok teplé vody, například sprchovou hlavici, sifon a podobně," uvedl. Hygienici potvrdili, že kontaminované jsou jen rozvody v jednom vchodě bytového domu ve Vysočanské ulici 561/63, přesto trvají na dezinfekci potrubí pro celý blok.

Radnice obyvatelům zmíněného bloku doporučila, aby si od úterního večera do pátku preventivně nemyli hlavu a zvláště obličej v teplé vodě a při sprchování si dali pozor, aby se jim voda nedostala do úst, očí, uší a nosu. „Ohřejte si, prosím, vodu z kohoutku se studenou vodou. A také by bylo dobré čistit si zuby s použitím balené vody. Vodu do jídel je dobré buď převařit, nebo 20 minut zahřívat na stabilní teplotě 60 stupňů," sdělili pracovníci města.

Legionella může způsobit i těžký zápal plic

Dezinfekce rozvodů teplé vody potrvá zhruba měsíc. Při zahájení dezinfekce se zřejmě uvolní z trubek usazeniny, takže voda bude pravděpodobně zakalená. Studená voda je nezávadná. Bakterie Legionella může podle varování hygieniků způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou.

Bakterie Legionella pneumophilia
Zdroj: ČTK/DPA/A9999 TU Dresden/A9999 TU Dresden

Bakterie Legionelly přežívá v teplotách mezi 25 a 45 stupni Celsia, bezpečné je tedy používat vodu buď studenou, nebo převařenou.

Starosta Prahy 9: Vzorek vody byl odebrán už 28. července, informace přišla s měsíčním zpožděním

Starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS), který byl hostem pořadu Události v regionech, uvedl, že vzorek vody s bakterií Legionella byl na popud jednoho z občanů odebrán už 28. července a 14. srpna byl znám výsledek. Legionella v něm byla zjištěna v koncentracích 120x překračujících normu.

Starosta se ve vysílání pozastavil nad velmi dlouho prodlevou mezi vypracovním protokolu hygieniky a chvílí, kdy se o nálezu radnice dozvěděla. „Samozřejmě bych řadu otázek položil kompetentním orgánům před minimálně měsícem,“ uvedl Jarolím.

Starosta ale současně dodal, že nebezpečná koncentrace Legionelly bylo zjištěna jen v jediném vzorku. „Na výměníkové stanici, která dodává do celého bloku ulic, kontrolní odběry neprokázaly zvýšenou koncentraci,“ konstatoval Jarolím.

  • Jedná se o bakteriální respirační onemocnění šířící se z vodních zdrojů, jako jsou chladicí věže, klimatizace nebo sprchy. Mezi symptomy obvykle patří těžký zápal plic, horečka, zimnice a suchý kašel.
  • První epidemie byla zaznamenána v roce 1976 ve Filadelfii mezi vojáky z amerických legií, kteří se na hromadném srazu infikovali hotelovou klimatizací. 34 z 211 nakažených tehdy nemoci podlehlo. O rok později byla identifikována nová bakterie, později nazvaná Legionella.

Znečištění pitné vody způsobilo letos v květnu v Praze vážné zdravotní problémy. V Praze 6 vodu kontaminoval průsak z kanalizace, 32 000 lidí bylo asi týden bez pitné vody a onemocnělo 4144 lidí. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.

Rozhovor se starostou Prahy 9 o bakterii Legionella na Proseku (zdroj: ČT24)