Kvůli nemocem stoupá cena včelstev. Úly se tak stávají terčem zlodějů

Kradou se už i včely (zdroj: ČT24)

V Česku výrazně přibylo krádeží včelstev. Podle odborníků si včelaři kradou úly navzájem. V posledních letech totiž kvůli nemocem, především varroáze, včely vymírají. Ceny nových úlů i jejich osazenstev jsou kvůli tomu stále vyšší, právě proto se také stávají stále častěji terčem zlodějů.

Včelařina není žádný med, minimálně pokud jde o financování chovu. Své o tom ví i včelař Karel Kaser. Před zimou musí do každého ze svých dvaadvaceti úlů dostat zhruba patnáct kilogramů cukru, aby si včely udělaly zásoby. 

Jeden úl má hodnotu zhruba pět tisíc korun, jeho osazenstvo pak dalších pět tisíc. Ceny včelařského vybavení i včel neustále rostou. Je to také kvůli masivnímu vymírání, které způsobila nemoc zvaná varroáza včel.

Hodnotná včelstva se tak stále častěji stávají terčem zlodějů. Karel Kaser se dokonce kvůli tomu rozhodl rozmístit kolem úlů kamery.

Zloději včelaři?

Naopak včelař Hynek Fiala žádná podobná opatření neudělal. On sám však už o část včelstev přišel, zloději mu ukradli dvanáct úlů zhruba za 144 tisíc korun. „Museli na to být určitě dva, celý úl prostě museli naložit někam do dodávky nebo na vlek a museli to odvézt,“ konstatoval. 

Podezření padá na jiné včelaře. Úly s osazenstvem podle odborníků dokáže ukrást jen člověk, který včelám rozumí a ví, jak s nimi manipulovat.

Krádeže včelstev sice nejsou příliš časté, dřív ale podle včelařů k takovým případům nedocházelo vůbec. „Nepamatuji si, že bychom řešili nějakou krádež včelstev. To nebylo. Tyto krádeže řešíme teď v Třebíči tři,“ řekl Josef Hrnčíř z Českého svazu včelařů. 

Pozor by si měli dávat zejména včelaři, kteří mají své úly v přírodě. „Vypátrat pachatele je velice obtížné, protože většinou majitel zjistí, že se mu úly ztratily, až po nějaké době, protože k těm úlům každý den nechodí,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.  

Vzhledem k tomu, že škoda je skoro vždy vyšší než deset tisíc korun, jde o trestný čin. Pachateli v případě odsouzení hrozí až dvouleté vězení.