V Česku přes zimu uhynul rekordní počet včelstev, může se to promítnout do cen medu

Události: Vymírání včelstev (zdroj: ČT24)

V tuzemských úlech uhynul přes zimu rekordní počet včelstev. Za úbytkem stojí hlavně infekční nemoc varroáza, kterou způsobují roztoči. Podle průzkumu Českého svazu včelařů zahubila na čtvrt milionu včelstev, to je víc než třetina všech evidovaných. Uškodily jim taky mrazy v uplynulých dnech. V důsledku by mohl zdražit med.

Původce varroázy kleštík včelí napadá jak včelí plody, tak i dospělé jedince. Včelaři proto musí své úly pozorně prohlížet. „Zkusím se podívat, jestli na nějaké včele varroázu nezahlédnu. Včely v určitý okamžik buňky zavíčkují, do té doby roztoč na včele žije, my včelaři mu říkáme žokej,“ popisuje včelař Milan Čaloun původce choroby.

Důsledná kontrola úlů a péče o ně je podle Čalouna klíčová, roztoči se mohou uvnitř úlu rychle rozmnožit. „Z pár roztočů, kteří tam mohou být na jaře, jich budou v létě tisíce i desetitisíce,“ přibližuje včelař z Vráže u Písku.

„Jde o to, aby včelaři léčili včas, pak také hlavně o to, aby léčili všichni včelaři v okolí. Když to neudělá jeden, tak si to zas donesou do úlů,“ vysvětluje Jarmila Machová, předsedkyně Českého svazu včelařů.

V minulosti zahubila varroáza v Česku v průměru deset procent včelstev ročně. Letos je to výrazně více, podle svazu včelařů se to promítne do množství i cen letošního medu.

  • Varroáza je parazitární onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor, který parazituje jak na zavíčkovaném plodu, tak na dospělých včelách. Varroáza v kombinaci s dalšími faktory, jako jsou virózy, chronické otravy, nízká úroveň zoohygieny nebo nedostatečnost bílkovinné potravy, způsobuje postupné slábnutí včelstev, které může vést až k jeho kolapsu či úhynu, pokud nejsou včas provedena účinná opatření k tlumení varroázy. 
  • Zdroj: Státní veterinární správa