V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.

Hasiči do rybníku postupně napustili asi 600 metrů krychlových vody, což kvalitu vody v rybníku zlepšilo a ryby přestaly hynout. Vpodvečer hasiči zásah ukončili. Mrtvé ryby z rybníku vylovili. „Možný zdroj znečištění zjišťuje odbor životního prostředí a policisté,“ uvedli hasiči. 

Na úhyn ryb se přišlo v sobotu ráno. „Při příjezdu hasičů na místo bylo mrtvých ryb jen několik, ale postupně jich přibývalo,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Případem se policie zabývá zatím bez konkrétní právní kvalifikace, řekla mluvčí policie Iveta Kopecká. „Čekáme na výsledky chemických rozborů odebrané vody,“ upřesnila. 

Hasiči uvedli, že v pátek Drozdice a okolí zasáhly silné deště. Nevyloučili, že by rybník mohly znečistit splachy z okolních polí. „Odebrané vzorky potvrdily, že se ve vodě nachází 1,6 miligramu na litr amonných iontů, což je ukazatelem znečištění vody,“ uvedla mluvčí. Obsah kyslíku ve vodě byl podle rozborů dostatečný.

Vodu ve znečištěném rybníce je potřeba naředit

Desítky hasičů a dalších lidí uhynulé ryby z hladiny rybníka sbíraly. Na prokysličení vody hasiči nasadili čtyři plovoucí čerpadla. Do rybníku začali čerpat vodu z nedaleké řeky Chrudimky. Městský obvod podle starosty také uvolnil peníze na dovoz 150 metrů krychlových čisté vody z pardubických vodáren.

V rybníku podle starosty uhynuli hlavně kapři. „Některé kusy měly i metr. Uhynuli i velcí tolstolobici a další menší ryby,“ řekl starosta. Odhadl, že konečná bilance úhynu by se mohla zvýšit přibližně na jednu tunu.

Rybník nebyl chovný a sloužil podle starosty převážně k rekreaci. „Dnes se na rybníku měly konat rybářské závody. Pořadatelé je museli přesunout na jiný rybník,“ dodal starosta.