Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.

Voda poškodila trať mezi Valašským Meziříčím a Ostravou po 18:00. „Vlaky v úseku Kunčice pod Ondřejníkem až po Frýdlant nad Ostravicí a opačně mohou nabírat zpoždění deset až 30 minut,“ uvedly na svém webu České dráhy.

„Trať je průjezdná. Soupravy ale musejí projíždět pomaleji. Na místě už jsou naši technici a začali s opravou. Jak dlouho potrvá, ještě není jasné,“ uvedla Správa železnic.

Zásah bleskem v Olomouci

V Olomouci po zásahu bleskem vyhořel sklad obuvi o rozloze osm krát dvacet metrů. Škoda dosáhla 1,5 milionu korun, informoval mluvčí hasičů Josef Koláček. Pás s průtrží mračen doprovázený místy bouřkami přesel v kraji hlavně přes oblast Olomoucka a Přerovska.

K požáru nízké budovy v městské části Holice se sjelo pět hasičských jednotek, podle Koláčka byla událost nahlášena před 16:00. „Sklad zdravotní obuvi začal hořet po úderu blesku. Zasažena byla kompletně celá budova,“ uvedl. Doplnil, že ve skladu v době události nikdo nebyl.

V souvislosti s počasím zasahovali hasiči podle Koláčka už jen v Javorníku na Jesenicku, kde čerpali vodu z jednoho sklepu.

Vyplavené sklepy na Opavsku

Na Opavsku zasáhl přívalový déšť nejvíce obce Štáblovice a Mikolajice. Voda z polí zvedla hladiny místních toků, které se pak vylily z břehů a zatopily zahrady a sklepy okolních domů.

„Ve Štáblovicích, kde byla první škoda nahlášena okolo 13:30, se jedná o jedenáct nemovitostí. Momentálně na místě zasahuje profesionální jednotka z Opavy a čtyři jednotky dobrovolných hasičů. Jedná se především o čerpání vody,“ řekla odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Déšť na Opavsku
Zdroj: ČT24

V sousedních Mikolajicích začala voda škody působit asi o půl hodiny později. Tam zatopila sklepy osmi nemovitostí. „Jejich majitelé ale vodu odčerpávají vlastními prostředky, pouze u jedné nemovitosti pomáhá dobrovolná jednotka hasičů z Mikolajic,“ sdělila Langerová.

Voda zaměstnala hasiče i na dalších místech Moravskoslezského kraje. „Na Frýdecko-Místecku zasahujeme v obci Fryčovice. Další zásahy evidujeme na Novojičínsku. I tam se jedná o čerpání vody,“ řekla mluvčí.