Soud zamítl stížnost manželů Kučerových na vyvlastnění pozemků u Jaroměře

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud v Hradci Králové jim však ani napodruhé nevyhověl a nyní už verdikt potvrdil i NSS.

Královéhradecký krajský úřad odňal Kučerovým vlastnické právo k částem pozemků v katastru Hořenic na Náchodsku. Vlastnické právo přešlo na stát, pozemky užívá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Úřad dále zřídil věcné břemeno na dalších pozemcích Kučerových, a to kvůli přeložce plynovodu. Šlo o mezitimní rozhodnutí, což znamená, že konkrétní výše náhrady za vyvlastnění je předmětem navazujícího rozhodování.

V poslední kasasační stížnosti uplatnili Kučerovi řadu různých námitek. Tvrdili, že mezitimní rozhodnutí je takzvaně nicotné, že rozsudek krajského soudu je nepřezkoumatelný, že v řízení se projevily různé procesní či formální vady. Podmínky pro zahájení vyvlastňovacího řízení prý vůbec nebyly splněny a krajský úřad postupoval vůči jednotlivým vlastníkům diskriminačně.

Podle NSS jde o nedůvodnou stížnost

NSS poukázal na to, že krajský soud v kauze vydal velmi důkladný rozsudek. Na 76 stranách a ve 400 odstavcích reagoval na jednotlivé žalobní body. NSS proto nyní řešil už jen některé nové argumenty, na které dosud reagovat nemohl. Stížnost nakonec zamítl jako nedůvodnou.

„NSS neprováděl žádný z důkazů, které stěžovatelé navrhovali. Tyto důkazy byly dílem obsaženy již ve správním spise, dílem se míjely s podstatou argumentace NSS, který vyšel z přesvědčivého a důkladného rozsudku krajského soudu,“ stojí v rozsudku.

Ředitelství silnic a dálnic stavbu obchvatu zahájilo loni v září, hotovo by mělo být v roce 2024. Obchvat dvanáctitisícové Jaroměře o délce 6,55 kilometru je přeložkou silnice I/33. Jeden ze žalobců František Kučera je místopředsedou Vrchního soudu v Praze.