Češi jezdí do Polska pro levnější pečivo i cigarety. Tuzemským obchodníkům klesají tržby

Nákupy v pohraničí (zdroj: ČT24)

Češi z příhraničí nadále jezdí za levnějšími potravinami do sousedního Polska. Pociťují to tuzemští prodejci, například malé obchody a trafiky na Krnovsku. V sousední zemi se teď lidem vyplatí třeba nákup masa, mléčných výrobků nebo tabáku.

Lidé šetří peněženky, obchodníci sčítají škody. Za nákupy do Polska míří zejména v pohraničí čím dál více lidí. Na větším nákupu ušetří tisíce, českým obchodníkům tím ale výrazně klesly tržby. Například v Krnově v průměru o třetinu.

„Zákazníci chodí méně, nakupují méně a menší položky, základní potraviny už ne. Největší pokles mám u pečiva, mlékárenských výrobků a uzenin,“ řekl majitel obchodu v Krnově Petr Ječmen.

Slova majitelů obchodů s potravinami potvrzují i majitelé trafik. Krabička cigaret totiž v Polsku stojí až o padesát korun méně. „Noviny a časopisy už se moc nekupují, moc se nečte, je to čím dál horší. A na doplňkovém sortimentu je to (pokles prodeje) také znát,“ uvádí majitel krnovské trafiky Petr Haničák, který sleduje pokles prodejů v úrovni třiceti až čtyřiceti procent.

Méně nakupujících a tím i nižší tržby evidují obchodníci od loňského podzimu. Týká se to i supermarketů, i když ty konkrétní čísla zveřejnit nechtějí. „Návštěvnost ani tržby našich jednotlivých prodejen nekomentujeme. Ceny všech našich výrobků se odvíjejí podle aktuální situace na českém trhu, primárním cílem zůstává, aby měli zákazníci k dispozici nejkvalitnější potraviny za co nejnižší možnou cenu. Stejné akce přitom platí pro všechny naše prodejny,“ řekl mluvčí Lidlu Tomáš Myler. 

Kromě potravin vyrážejí Češi k severnímu sousedovi také pro oblečení nebo pro nábytek.