V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

Události ČT: V Česku ubývá věřících i farností (zdroj: ČT24)

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.

Josefu Charyparovi bude 75 let, to znamená, že jako kněz by už měl jít do důchodu. Místo zasloužené penze chce však ve své práci pokračovat, dobrovolně bude sloužit v Kostelci nad Vltavou, kde obec vlastní kostel i faru. V Opařanech ho bude muset nahradit někdo jiný. 

Vrátí se tak na farnost, ve které se narodil. Když mu bylo sedm let, tehdejší režim jeho rodinu vystěhoval. „No to víte, my jsme byli kulaci,“ dodal. Nyní slibuje, že obnoví častější bohoslužby. 

Obec Kostelec nad Vltavou teď Josefu Charyparovi pronajme přízemí fary, platit bude zhruba pět tisíc měsíčně plus energie. 

V Česku postupně ubývá věřících. Nedávno se kvůli tomu přes sto farností sloučilo s ostatními, což znamená, že kněží musejí spravovat větší území. „Tuto problematiku ještě Morava nebo Slovensko vůbec neřeší,“ konstatoval českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.