Svratka u Herálce se vrátila do původního koryta. Je téměř o kilometr delší

Události v regionech: Svratka u Herálce se vrátila do původního koryta (zdroj: ČT24)

Řeka Svratka u Herálce na Žďársku znovu protéká v meandrech podmáčenými loukami. Povodí Moravy vrátilo část kdysi napřimovaného toku do původního koryta. Řeka se tak prodloužila o necelý kilometr. Součástí revitalizace byla také výstavba nových kamenných zídek, které budou obec lépe chránit při povodních.

Blesková povodeň v srpnu 2014 způsobila v Herálci na Žďársku škody ve výši milionů. Od podobných událostí má obci pomoci úprava koryta řeky. Ta se ještě před sedmdesáti lety klikatila krajinou. Kvůli odvodňování podmáčených půd ve snaze zvýšit jejich úrodnost, ale v šedesátých letech minulého století koryto narovnali. Při přívalových deštích se tak voda nerozlévala do luk, ale přímo v obci.

„Ten regulovaný tok měl délku jeden a půl kilometru, respektive ta délka, na které jsme pracovali. A na tom kilometru a půl jsme prodloužili Svratku prakticky o jeden další kilometr,“ popsal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle Petra Piechuly z tiskového oddělení Regionálního pracoviště Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy se tím, že se tok vrátí do původního koryta, voda zdrží v krajině déle. „Což v posledních letech, kdy nás trápí sucho, je určitě pozitivní,“ podotkl.

Už nyní vznikají na loukách kolem řeky menší tůně. Podle ochranářů přírody by mohly přilákat i některé nové druhy živočichů.

Klid přírody ale chvílemi ruší zvuky bagrů. V intravilánu obce dělníci pracují ještě na nových protipovodňových zdech. „Rozebíráme původní protipovodňové zídky a na jejich místě vystavíme nové, které budou přibližně o třicet centimetrů vyšší,“ nastínil Chmelař.

Projekt za třicet tři milionů korun financuje ministerstvo životního prostředí. Práce kolem řeky Svratky by měly skočit v listopadu.