Starostové obcí v Krušných horách chtějí víc informací k možnému vyhlášení chráněné krajinné oblasti

Jednání o vyhlášení CHKO Krušné hory (zdroj: ČT24)

O možném vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory diskutovalo v Mostě vedení Ústeckého kraje a starostové obcí. Všichni z nich se shodli na tom, že přírodu v oblasti je potřeba chránit. Někteří starostové si ale nejsou jistí, jestli až takovým stupněm ochrany.

Starosta Telnice v Krušných horách Jan Doubrava (Cesta změny), stejně jako starostové dalších obcí, ještě neví, jestli vznik CHKO podpořit. Většina hovoří o tom, že k rozhodnutí potřebuje víc informací. Horské obce ochranu oblasti chtějí, na druhou stranu se ale obávají stavebních uzávěr nebo omezení. Ptají se také, jak to ovlivní zemědělce v horách nebo sportovní areály.

Ústecký kraj vytvoří pracovní skupinu, která se bude věnovat záměru vzniku chráněné krajinné oblasti, zapojit se mají obce, politici, odborníci. Zvýšenou ochranu přírody v Krušnohoří žádají lidé, kteří pod petici sesbírali pět tisíc podpisů. Ministerstvo životního prostředí společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR připravuje podklady, které by měly vést k vyhlášení CHKO Krušné hory.

Podle vedení kraje se nyní čeká, až agentura zpracuje příslušné dokumenty. „Krušné hory jsou jedním z mála českých pohoří bez velkoplošné ochrany. Jsme proto rádi, že ministerstvo spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR se případným vyhlášením CHKO zabývají,“ uvedl už dříve krajský radní pro regionální rozvoj a venkov a člen petičního výboru Michal Kučera (Spojenci pro kraj).