Za ubodání otce a dvou sourozenců v Kostelci na Hané navrhuje žalobkyně 30 let až doživotí

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem trojnásobné vraždy v Kostelci na Hané na Prostějovsku. Devětadvacetiletý muž podle obžaloby zavraždil mnoha bodnými a sečnými ranami noži bratra, sestru a otce. Státní zástupkyně mu navrhla v obžalobě 30 let vězení, případně doživotí. Muž se k činu přiznal, uvedl, že nenávist zvítězila. Jednání bude pokračovat 21. března dalším dokazováním.

Tragédie se stala loni 29. dubna. Podle státní zástupkyně Evy Žďárské se muž vyzbrojil dvěma speciálními noži, bojovým s čepelí dlouhou dvacet a půl centimetru a zákopovým s čepelí o délce devatenáct centimetrů.

Po odchodu otce do práce nejprve zaútočil na svého třiadvacetiletého bratra, zasadil mu asi osmdesát bodných a sečných ran. Obdobným způsobem napadl i jednadvacetiletou sestru, když se vrátila z venčení psa. Té podle žalobkyně zasadil sto čtyři ran.

Při čekání na další členy rodiny si pak brousil nože. Ušetřil pouze svou nejmladší, sedmnáctiletou sestru, kterou donutil se svléknout do spodního prádla a zamkl ji na toaletě. Nakonec zaútočil na sedmapadesátiletého otce, který se vrátil z práce. Muž se pokusil utéct, pachatel ho však pronásledoval a venku před domem jej ubodal. Podle žalobkyně mu zasadil šedesát šest ran.

Všichni tři zemřeli na vykrvácení. „Poškozené opakovaně bodal, způsob provedení lze označit za zvlášť surový, v případě sestry za trýznivý,“ konstatovala žalobkyně. Muže kromě vraždy viní i z vydírání, a to kvůli donucení nejmladší sestry. 

„Nenávist zvítězila“

Muž se k vraždám plně doznal. Uvedl, že ho (poškození) bezdůvodně uráželi a vymýšleli si k tomu i nejrůznější záminky, chtěli, aby se už odstěhoval. On si ale nedokázal najít stabilní práci. „Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky. Nenáviděl jsem všechny tři, asi stejně,“ uvedl muž. Doplnil, že ho jejich urážky vnitřně štvaly a že se cítil hrozně. Mladší sestře prý ublížit nechtěl. Na záchodě ji zavřel proto, aby nezavolala policii.

Dívka při výslechu na policii uvedla, že se její bratr už asi od patnácti let izoloval, s rodinou nekomunikoval, na chod domácnosti nepřispíval, spíše podle ní jen škodil. „Byl sebestředný, bezohledný, nestaral se o nikoho, jen sám o sebe. Říkal, že jsme mu zničili život, že za všechno můžeme my,“ sdělila policii. V osudný den ji podle ní zamkl na záchodě a zhasl světlo, následně opakovaně kontroloval, jestli tam je. Mimo jiné slyšela, jak brousí nože. Ptala se ho, co se děje, on jí odpovídal, že když nebude řvát, tak jí nic neudělá.

Policii a záchrannou službu tehdy přivolal čtrnáctiletý chlapec, který kolem domu procházel. Pobodanému muži před domem se pokoušel poskytnout první pomoc. Pachatel mezitím vešel do domu, zamkl a šel do pokoje, kde čekal na policii. Podle policie při zatýkání nekladl odpor.

Podle kriminalistů muž dosud nebyl stíhaný, při útoku nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Motivem byly problémy v rodině. Před policisty vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali.