Brněnské vysoké školy zdražily ubytování, argumentují cenami energií. Studenti chtějí, aby se kolejné počítalo jinak

Události v regionech: Studenti tří největších brněnských vysokých škol si na jaře připlatí za ubytování na kolejích (zdroj: ČT24)

Některé vysoké školy se začátkem letního semestru zdražily ubytování na kolejích. Učinily to i tři největší univerzity v Brně. Argumentují inflací, zejména růstem cen energií. Studenti jsou z toho však rozčarováni. Tvrdí, že už platí tolik, že by za to bylo bydlení v privátu. Připravili i petici, ve které žádají, aby škola při stanovení kolejného vycházela z růstu mezd.

Masarykova univerzita zdražila kolejné již v létě, ale po půl roce v tom pokračuje. Od 1. února platí studenti za místo v dvoulůžkovém pokoji se společnými sprchami a kuchyňkou pět tisíc korun, zdražení je na kolejích Masarykovy univerzity patnáctiprocentní.

„Pro mě je to zásah do rozpočtu, budu muset pracovat více hodin,“ podotkla Veronika Hrtoňová, která kvůli zdražování kolejného připravila i petici adresovanou vedení univerzity. Podepsalo ji přes tisíc studentů.

Žádají v ní, aby univerzita změnila způsob, kterým cenu kolejného stanovuje. Domnívají se, že by bylo vhodné, aby rostlo v souvislosti s růstem mezd, nikoli s inflací. Vadí jim také to, že se o připravovaném zdražení dozvěděli na poslední chvíli v lednu.

Podle mluvčího Masarykovy univerzity Radima Sajbota ale škola nemůže zdražování nezohlednit. „Ceny energií – jenom energií – od roku 2019 po rok 2022 vzrostly o 280 procent. Pakliže ceny letí tak strmě nahoru, tak se musíme chovat zároveň i s péčí řádného hospodáře,“ zdůraznil. Podle Veroniky Hrtoňové se ale studenti, i když platí za pobyt na koleji víc, musí oproti minulosti uskromnit. Například se topí jen na poloviční výkon.

Stejnou měrou jako Masarykova univerzita zdražila kolejné před letním semestrem i Mendelova univerzita. Vysoké učení technické zvýšilo ceny o trochu méně – o deset procent. Mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová ujistila, že ani tato škola neměla na výběr, protože zdražily drogistické potřeby, inventář i služby.

Brněnské vysoké školy uvedly, že navzdory dalšímu zdražení jsou jejich koleje plně obsazené. A to i přesto, že se někteří studenti přestěhovali do soukromých bytů, kde sdílejí nájemné a tvrdí, že to vychází výhodněji než na koleji. „Mám pokoj pro sebe a platím za něj čtyři tisíce měsíčně se vším všudy,“ poukázala Lenka Zemanová, která se před semestrem odstěhovala z koleje Masarykovy univerzity.

Další studenti naznačují, že pokud bude kolejné zdražovat dál, i oni si začnou hledat alternativu.

Školy ovšem upozorňují, že s bydlením na kolejích mohou studentům, kteří mají s cenou kolejného vážný problém, pomoci. Nabízejí stipendia. To ubytovací činí zhruba 2,5 až 3,2 tisíce korun za semestr, existuje i sociální stipendium určené pro studenty v tíživé životní situaci. Jeho výše je stanovena na 4325 korun za měsíc.