Masarykova univerzita řeší obtěžování studentek. Lyžařské kurzy byly jak lovná sezona, popsaly

168 hodin: Za sex zápočet (zdroj: ČT24)

Společné opíjení v sauně se studentkami a přemlouvání k sexu. Brněnská Masarykova univerzita řeší podezření z obtěžování a nevhodného chování ze strany dvou vyučujících na Pedagogické fakultě, konkrétně na katedře tělesné výchovy. Případy obtěžování se objevily i na univerzitě v Liberci, Olomouci nebo v Praze. V Brně se ale první zmínky o nevhodném chování dvou pedagogů a přemlouvání studentek k sexu datují až do roku 2013. Pro pořad 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.

Nejhorší to údajně bylo na lyžařských kurzech. „Když jsme přijeli na kurz, tak to byla v podstatě lovná sezona. To bylo, že která se opije a která dá,“ popsala absolventka pedagogické fakulty.

K lyžování patřila sauna s kantory a s alkoholem. „Což byla iniciativa pánů. A pak jsem se nechala jedním z pánů namasírovat, protože v tu chvíli mi to nepřipadalo, jak jsem byla opilá, jako tak špatný nápad,“ sdělila další absolventka.  

Podle studentky kantoři dávali dívkám nabídky k sexu. „Ve chvíli, kdy jsem odmítla, došlo k přesvědčování. A řekla bych až k přemlouvání, proč to vlastně není vůbec žádný problém, protože jde o nezávazný sex,“ poznamenala bývalá studentka.

K podobným situacím mělo docházet i na letních výjezdech. A sex prý byl i možností, jak vyřešit docházku. „Se mnou se tam pan učitel chtěl domlouvat na nějakém vyřešení mých absencí, což jsem odmítla. A tak mi bylo řečeno, že bych už asi neměla studovat,“ popsala jedna ze studentek. 

Studentky se obrátily na fakultu, ta pedagogy stáhla až po medializaci

Celkem šest studentek se na fakultu obrátilo loni v květnu. Reakce je ale zklamala. „Všem holkám, které jsou mnohem odvážnější než já teď, které pořád na škole studují a pořád se s těmi lidmi aktivně vídají, tak jim to ukazuje, že je nikdo nebere vážně. Nikdo ten jejich problém reálně řešit nechce,“ upozornila absolventka.

Fakulta sice chování dvou pedagogů odsoudila a dala jim podmínečné vyloučení, učili ale dál a ještě letos v lednu byli hned tři týdny na lyžařských kurzech. „Nemohli jsme přistoupit k žádným zásadnějším opatřením, protože bychom se dostávali do určité důkazní nouze,“ uvedl bývalý prorektor pro záležitosti studentů a bývalý děkan pedagogické fakulty Jiří Němec.

„Očekával bych, že v takových případech fakulta přistoupí k tomu, že dotyčné vyučující stáhne z výuky, že je nechá se věnovat spíše vědecké práci a dalším činnostem, aby současné ročníky se už nemusely s dotyčnými setkat,“ hodnotí postup fakulty doktorand a člen akademického senátu univerzity Oldřich Tristan Florian.

Fakulta nakonec pedagogy stáhla až minulý týden. Až poté, co na ně upozornily Seznam Zprávy. Masarykova univerzita teď bude zjišťovat, zda vedení fakulty nepochybilo a zda kantoři měli vyučovat dál.

„Předmětem přezkumu, který jsme oznámili na základě i těch medializovaných událostí, je, zda se v tomto případě postupovalo v souladu s našimi metodikami. Zda do toho byly zapojeny osoby, které do toho měly být zapojeny, a zda celý  postup řešení byl v souladu se systémem, který jsme pracně a dlouhodobě nastavovali,“ sdělil prorektor pro rozvoj, legislativu a informační technologie Masarykovy univerzity Radim Polčák.

„Míra nahlášeného případu se řešila přesně podle naší metodiky a řešila se přesně tak, jak mohla být v té chvíli řešena. Nevidím tam vůbec žádné pochybení,“ dodala děkanka pedagogické fakulty Simona Koryčánková.

Začalo to už v roce 2013

První svědectví o chování těchto pedagogů na fakultě přitom pochází už z roku 2013. „Je zarážející, že se to tak dlouho vědělo, ale neřešilo. Já to vnímám jako selhání celé akademické společnosti na naší fakultě, že se na to nepřišlo dřív, že tam ti vyučující stále byli,“ soudí doktorand a místopředseda akademického senátu univerzity Dominik Levíček. 

Ani jednoho z dotyčných kantorů z katedry tělesné výchovy reportéři ČT na fakultě nezastihli. Jednomu se sice dovolali, ale ke kauze se nevyjádřil.