Děkanem Provozně ekonomické fakulty Mendelu zvolil senát Svatopluka Kapounka

Akademický senát Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (PEF Mendelu) v opakované volbě zvolil novým děkanem Svatopluka Kapounka. Do funkce jej jmenuje rektor, úřadu se ujme 1. února. Jeho předchůdce Pavel Žufan odstoupil z funkce na konci loňského roku kvůli pochybnostem okolo doktorských studijních programů na fakultě ve funkci skončí 31. ledna. Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) univerzitě kvůli těmto pochybením odebrala institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách.

Na funkci děkana kandidovala kromě Kapounka ještě Martina Rašticová. První kolo volby se uskutečnilo minulý týden, tehdy ale ani jeden z kandidátů nezískal dostatečný počet hlasů. Aby byla volba platná, musel jeden z nich získat nadpoloviční většinu z patnácti hlasů, tedy alespoň osm.

To se podařilo v úterní opakované volbě, kdy Rašticová získala sedm hlasů, Kapounek osm. Akademický senát nyní výsledek volby oznámí rektorovi univerzity, který Kapounka jmenuje do funkce.

Cílem nového děkana bude vrátit škole dobré jméno

Budoucí děkan ve vyjádření na webu univerzity uvedl, že chce hrát aktivní roli při nápravě dobrého jména fakulty i univerzity. Zaměří se na zvýšení kvality výuky ve všech stupních studia, posílení strategického řízení a na zodpovědné finanční řízení fakulty.

„Prioritně plánuji dokončit započaté pozitivní změny a nápravná opatření v doktorském programu Economics and Management, na který se zaměřila kontrola NAÚ. Jsem přesvědčený o tom, že naše fakulta nabízí vzdělání, nikoliv tituly. Základem postgraduálního studia je tvůrčí činnost doktorských studentů vyžadující poměrně vysoké finanční náklady i vysoké nároky na čas školitelů. Budu proto podporovat individuální přístup při výběru talentovaných studentů i při sestavování jejich individuálních studijních plánů,“ prohlásil.

Kapounek působí v Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty. Ve své výzkumné práci se věnuje především korporátním financím, bankovnictví, kapitálovým trhům a finanční ekonometrii. V současnosti zastává funkci prorektora pro tvůrčí činnost.

Bez akreditace

Kontrola NAÚ zjistila pochybení v doktorském studiu univerzity loni. Podle úřadu nebyl v doktorském studiu ekonomických oborů na Mendelu dostatečný systém zajišťování kvality vzdělávací a tvůrčí činnosti a jejího hodnocení, což jsou podmínky pro institucionální akreditaci.

Univerzita nedokázala vyhodnotit jako rizikové, že značný počet posluchačů doktorského studia končí studium za dobu výrazně kratší, než je standardní tříletá doba. Někteří podle úřadu absolvovali studium za 22 až 30 měsíců.

Univerzita nyní přišla o institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Jde o možnost povolování studijních programů samotnou školou, kterou zavedla novela vysokoškolského zákona schválená v roce 2016.

První školy tuto akreditaci získaly v roce 2018 a Mendelova univerzita je první, která o ni přišla. Zároveň rada NAÚ odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce.