Rezignoval děkan z Mendelovy univerzity, důvodem jsou pochyby kolem doktorského studia

Kvůli pochybnostem týkajícím se doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně rezignoval její děkan Pavel Žufan, informoval o tom Deník N. Na jednání akademického senátu oznámil, že funkci opustí ke konci ledna.

„Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ napsal ve svém rezignačním dopisu Pavel Žufan. Zároveň se prý svým krokem snaží zamezit další eskalaci diskusí a napětí na univerzitě, v jednání s Národním akreditačním úřadem i v mediálním prostoru.

„Po dohodě s rektorem univerzity dojde k ukončení jeho působení ve funkci k 31. lednu 2023. Rezignace je výsledkem pečlivého uvážení obou stran,“ stojí v prohlášení na webových stránkách MENDELU.

Žufan byl děkanem od roku 2018. V době, kdy někteří zahraniční studenti údajně neobvykle rychle prošli doktorskými programy na fakultě, Mendelovu univerzitu (MENDELU) jako rektorka řídila nynější prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Na rozdíl od Žufana, který se letos v únoru stal děkanem podruhé, ale neusilovala o další funkční období. 

Ke zvážení rezignace vyzval děkana minulý týden rektor Jan Mareš, informoval Deník N. Mareš vede univerzitu od letošního června. Do konce ledna stála v jejím čele Nerudová, pak školu dočasně vedl exministr školství Robert Plaga poté, co nově zvolený rektor Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích. Stalo se to ještě před tím, než se vůbec mohl ujmout funkce.

„Vážím si rozhodnutí děkana Žufana. Věřím, že muselo být těžké, ale jsem ráda, že uvolňuje prostor pro dořešení celé situace s Národním akreditačním úřadem,“ reagovala  Nerudová na Twitteru.

Škola se proti odebrání akreditace odvolala

Doktorským studiem na Mendelově univerzitě se zabývá Národní akreditační úřad. Už před půlrokem rozhodl o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů. Znamenalo by to, že škola si nebude doktorské programy v této oblasti schvalovat sama, ale bude odkázaná na schválení akreditačním úřadem. Podle mluvčí školy Terezy Pospíchalové ale rozhodnutí není pravomocné, škola se odvolala.

Podle dostupných informací vede úřad ještě další řízení, kde prověřuje možné porušování pravidel nejen na provozně ekonomické fakultě, ale napříč univerzitou. Výsledky patrně nebudou známé před volbou prezidenta.

Prezidentská kandidátka Nerudová v kampani opakovaně čelí otázkám na „rychlotituly“ v době, kdy univerzitu vedla. V rozhovoru pro Právo uvedla, že byla upozorněna jednak na překladové plagiáty, jednak na několik případů nestandardní délky studia. Uvedla, že sama iniciovala interní vyšetřování. „Nic jsem nezametla pod koberec. Všechno jsme řešili,“ řekla Právu.