Vlak stoupal na Moldavu, narazil do nastražených kamenů

Trať stála kvůli nastražené hromadě kamení (zdroj: ČT)

Na krušnohorskou trať na Moldavu někdo nastražil hromadu kamení, do které ráno narazil osobní vlak. Ležela mezi Hrobem a Osekem, kde v první den platnosti nového jízdního řádu – kdy tudy začal jezdit nový dopravce – kdosi namazal kolejnice kluzkou olejovitou látkou. I tehdy bylo na trati také kamení. Stejně jako minule se ani při aktuální události nikomu nic nestalo.

Podle policejní mluvčí byl motorový vůz, který narazil do nastražených kamenů, téměř prázdný, byl v něm pouze strojvedoucí. „Právní kvalifikace zatím není stanovená,“ dodala mluvčí Ilona Gazdošová.

Správa železnic po střetu vlaku s překážkou zastavila na trati provoz. Vlaky se rozjely až po čtyřech hodinách – před půl dvanáctou dopoledne. Mluvčí státní organizace Radka Pistoriusová dodala, že při střetu vlaku s kameny vznikla odhadem stotisícová škoda. Dopravce Railway Capital informoval, že na další spoje z Mostu na Moldavu nasadí náhradní soupravu s omezenou kapacitou.

Kameny ležely v úseku mezi Osekem a Hrobem, kudy jezdí vlaky obvykle jen o víkendu, ale v době vánočních prázdnin objednal Ústecký kraj každodenní provoz. Na moldavské horské dráze jezdily do 10. prosince České dráhy, potom převzali provoz dva dopravci. S osobními vlaky Most–Moldava jezdí Railway Capital a víkendový přímý spěšný vlak z Ústí nad Labem na Moldavu provozuje GW Train Regio.

Hned první den po příchodu nových dopravců kdosi nastražil na trať kameny, ale především namazal kolejnice poblíž Hrobu neznámou olejovitou látkou. Vlak se na kluzkých kolejích v prudkém stoupání nemohl rozjet. I tímto incidentem se zabývá policie. „Byla zadána expertiza, aby se zjistilo, co se na kolejích nacházelo za látku,“ uvedla mluvčí Gazdošová.