D1 před Brnem byla několik hodin uzavřená kvůli hromadným nehodám. Řidiči bourali v mlze

Situace na D1 u Brna (zdroj: ČT24)

Několik hromadných nehod na D1 kolem 170. až 180. kilometru uzavřelo po poledni dálnici ve směru na Brno. Podle hasičů bouralo čtyřicet vozů. Záchranná služba ošetřila dva lehce zraněné, hasiči nemuseli nikoho vyprošťovat. V místě je hustá mlha. Řidiči sjížděli u Domašova na 168. kilometru, vraceli se na 182. kilometru. Provoz v uvedeném úseku byl obnoven krátce před sedmnáctou hodinou. Kolona dlouhá zhruba šest kilometrů se zvolna rozjíždí.

„V místě je silná mlha, vzniklo tam několik řetězových nehod. Na místo míří hasiči, záchranná služba i policie,“ řekl po poledne mluvčí policie Petr Vala. Upozornění před mlhou v místě nehod mají na Twitteru i hasiči. „Řidiči musí dávat pozor při příjezdu do kolony. Současně žádáme o vytvoření záchranné uličky,“ uvedli.

„Jedná se o několik nehod, většinou zatím bez zranění, v některých případech si ale lidé stěžují na nějaké komplikace, takže jsme na místo žádali i záchrannou službu,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hromadné nehody na D1 (zdroj: HSZ)

Na Twitteru hasiči kolem patnácté hodiny uvedli, že kolonou pojede evakuační autobus, kde lidé dostanou teplé nápoje a mohou se nechat odvézt do hotelu D1 na sjedu Ostrovačice.

„Zatím evidujeme dvě lehká zranění. Je možné, že ještě nějaká přibudou,“ řekla odpoledne mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Hromadné nehody zastavily provoz na D1 i ve čtvrtek odpoledne. U Velké Bíteše ve velké mlze havarovala dvacítka aut, čtyři lidé se lehce zranili. Dálnice byla ve směru na Brno kvůli nehodám přes tři hodiny uzavřená.