Jihlava příští rok kvůli stavbě arény výrazně navýší výdaje

Jihlava počítá příští rok s celkovými výdaji za 2,28 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému pro letošek to je o polovinu vyšší částka. Mezi chystanými investicemi je největší položkou stavba Horácké multifunkční arény, na niž je vyčleněno 800 milionů korun. U ročních příjmů očekává radnice nárůst o 27 procent na více než 1,8 miliardy korun. Rozpočtový deficit ve výši 450 milionů korun bude pokrývat pomocí úvěru, který má vyjednaný na arénu.

Pro schválení rozpočtu na rok 2023 po více než hodinové debatě zvedlo ruku 28 zastupitelů, dva byli proti a čtyři se hlasování zdrželi.

Jihlavská radnice plánuje v novém roce celkové kapitálové výdaje okolo miliardy korun, což je v porovnání s letoškem skoro trojnásobná částka. Na stavbu arény slíbil kraj poslat městu příští rok prvních 350 milionů z celkové půl miliardy korun, kterou Jihlavě na tuto stavbu slíbil. Dalších 300 milionů na arénu město očekává od Národní sportovní agentury. O možném termínu čerpání této státní podpory diskuze nebyla.

Na stavbu arény dostala Jihlava ve výběrovém řízení nejnižší nabídku za 1,9 miliardy korun. Řízení ale ještě neuzavřela, protože jí část peněz chybí. Město má zatím na arénu vyjednaný úvěr 600 milionů korun. Po úterním projednání nového městského rozpočtu schválili zastupitelé také přijetí dalšího úvěru ve výši 300 milionů korun, podle vedení města by měl sloužit k pokrytí více chystaných strategických investic.

Na obnovu vodovodů a kanalizací, které si Jihlava spravuje sama, je v rozpočtu na příští rok 125 milionů korun. Na akce týkající se dopravní infrastruktury skoro šedesát milionů. Město chystá například opravy Hybrálecké ulice.

Padesátitisícová Jihlava má nyní dluh okolo osmdesáti milionů korun, splatit by ho měla v následujících dvou letech.