V Ostravě se změní systém lékařských pohotovostí. Dětská se přesune do fakultní nemocnice

Městská nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice a Nemocnice Agel Vítkovice si od nového roku přerozdělí lékařské služby první pomoci. Pohotovost pro děti a dorost se přesune do fakultní nemocnice. Nemocnice Agel Vítkovice vypomůže personálně. Kraj bude Lékařskou službu první pomoci v Ostravě ročně dotovat zhruba dvanácti miliony korun.

Lékařskou pohotovostní službu dosud pro dospělé i děti zajišťovala městská nemocnice, péči o děti tak za ni převezme nemocnice fakultní. „Jednání všech tří ostravských nemocnic jsem svolal ve snaze o eliminaci stávajících vážných a dlouhodobých personálních problémů se zajištěním lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a pro dospělé. V memorandu, které je podepsáno všemi třemi řediteli, deklarují za své nemocnice vytvoření předpokladů pro zajištění plynulého poskytování pohotovostí,“ řekl náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

„Aby nedošlo v metropoli Moravskoslezského kraje k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče o děti a dorost, rozhodli jsme se pomoci,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. „Jsem rád, že se ta lékařská pohotovostní služba rozdělí i mezi jiné nemocnice v Ostravě. Je to velice náročné, protože je velice špatná personální situace především ohledně dětských lékařů, kteří byli ochotni pohotovost sloužit,“ poznamenal vedoucí lékař dětské pohotovosti Městské nemocnice Ostrava Radovan Kozel.

Od 1. ledna budou rodiče s dětmi jezdit do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Pohotovost se přesouvá do tamní budovy polikliniky. „Tento týden se dodělá elektroinstalace, zásuvky, datová připojení a nábytek nám přijede příští týden,“ řekl přednosta Kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Jan Pavlíček. Moravskoslezský kraj bude fakultní nemocnici na tuto službu přispívat přes 286 tisíc korun měsíčně.

S obsazením služeb pomůže vítkovická nemocnice

Loni se v městské nemocnici v rámci pohotovosti postarali o téměř sedm a půl tisíce dětských a o téměř šest tisíc dospělých pacientů. V prvních deseti měsících letoška to byl u dětí téměř stejný počet ošetřených jako za celý loňský rok.

S obsazením služeb na dětské pohotovosti bude personálně vypomáhat vítkovická Nemocnice Agel. „Pro pomoc na dospělé pohotovosti zatím nemáme personální kapacity. Do služeb se zapojí od nového roku čtyři pediatři, od léta jich bude šest,“ uvedl ředitel nemocnice Stanislav Jackanin.

Lékařskou službu první pomoci pro dospělé bude městská nemocnice zajišťovat v současných prostorách ve Varenské ulici. Moravskoslezský kraj jí na to bude přispívat přes 186 tisíc korun měsíčně. Zubní pohotovost bude jako doposud zajišťovat AJNA dental clinic. O víkendu bude fungovat nepřetržitě. Moravskoslezský kraj jí na to bude přispívat 518 tisíc korun měsíčně.