Uhelným skladům v pohraničí dochází uhlí. Vykupují ho i zákazníci z Polska

Uhelným skladům v pohraničí dochází uhlí. Vykupují ho i zákazníci z Polska (zdroj: ČT24)

Kvůli drahým energiím zájem o tuhá paliva roste a uhlí je nedostatek. Ze skladů v pohraničí si ho odvážejí nejen čeští, ale i polští zákazníci. Těch v posledních týdnech přibývá. Uhlí je totiž v Česku třikrát levnější. Některé prodejny už musí zákazníky i odmítat. Uhlí mají vyprodané na dva týdny dopředu.

Ve skladu v Arnolticích na Frýdlantsku se na uhlí stojí fronta. Většina z čekajících přijela z Polska. „Protože v Polsku je uhlí drahé. V Česku je levnější a především v Polsku je uhlí málo, nebo není vůbec,“ řekl Piotr Kosewitz. Potvrdil to i další zákazník Krysztof Michalski, který přijel ze Zawidówa.

Jedna tuna uhlí v Arnolticích stojí zhruba pět a půl tisíce korun. To je přibližně třetina ceny, za kterou se prodává v Polsku. Uhlí už je ale nedostatek i v Arnolticích. Polské zákazníky, kteří si chtějí zboží zamluvit telefonicky, majitel skladu rovnou odmítá.

„Musíme vykrýt hlavně naše zákazníky. Nemůžeme dodávat do Polska. Máme nižší dodávky. Kdysi nám jezdila dvě auta denně, dnes jezdí jedno, dvě auta v týdnu,“ popsal majitel Uhelných skladů Arnoltice Miroslav Pilz.

V předchozích letech Polsko nakupovalo levné uhlí z Ruska, to už ale není kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu možné. Zásoby si podle prodejců začali dělat i Češi, nakupují i na dva roky dopředu.