Zákrok policisty proti muži v Horních Počernicích byl oprávněný, ale nepřiměřený

Postup policisty, který v červenci několikrát srazil na zem muže před služebnou v pražských Horních Počernicích, byl oprávněný, ale nepřiměřený. Kontrolní orgány pražské policie mu proto uložily trest. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí policie Violeta Siřišťová s tím, že podrobnosti nemůže sdělit.

„Kontrolní orgány pražské policie vyhodnotily postup policisty z Horních Počernic jako oprávněný, ale nepřiměřený. Z tohoto důvodu mu byl v rámci kázeňského řízení uložen trest,“ uvedla mluvčí Siřišťová s tím, že podrobnosti nemůže sdělit. „Zákon nám nedovoluje zveřejňovat uložený trest v rámci kázeňského řízení,“ dodala.

Policisté se případem začali zabývat na konci července, kdy se na sociálních sítích začalo šířit video zachycující celý incident. Na videu je vidět, jak policista muže, který zvoní na služebnu v pražských Horních Počernicích, několikrát srazí na zem a pak na něj zaútočí nohou a několika ranami pěstí. Muži pak s kolegy nasadí pouta a odvedou ho na služebnu.

Muž skončil na psychiatrii

Podle policie byl muž agresivní a hlídce policistů vyhrožoval, že je postřílí. „Po zákroku byl převezen na psychiatrii do Bohnic,“ dodala policie na začátku srpna s tím, že jde o šestkrát soudně trestaného recidivistu. Muž se podle mluvčí přišel na služebnu za své chování omluvit. „A mimo jiné slíbil, že už nikdy nebude pít alkohol, protože se pak chová nepřístojně,“ doplnila Siřišťová.

Zákrokem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která mimo jiné vyšetřuje trestné činy spáchané policisty. „Po vyhodnocení nejen záznamu, ale i okolností události inspekce v případu neshledala podezření z trestného činu,“ uvedla pro server Novinky.cz mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Další kázeňská řízení s policisty

Policie čelila kritice i za další zákroky, zejména za ten v jihočeských Borovanech, při kterém neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést reproduktor ze setkání poslance ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s voliči. O případu informoval Respekt. Zákrokem se zabývá právě GIBS.

Policie prověřovala také zásah neuniformovaných policistů proti ženě v Českém Krumlově, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu. Podle úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia bylo použití donucovacích prostředků proti ženě a její omezení na svobodě oprávněné, policie ale podle prezidenta sboru Martina Vondráška nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty. Jihočeská policie proto s policisty vede kázeňské řízení.