V Českém Švýcarsku zbývá dohasit posledních 80 hektarů, park shání hasiče pro dohled

Události: Národní park shání hasiče pro dohled nad spáleništěm (zdroj: ČT24)

V Českém Švýcarsku zbývá hasičům dohasit asi osmdesát hektarů, což je méně než desetina původní plochy. Ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, rádi by to zopakovali i ve středu. Jde o část třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy. Na návrat evakuovaných to ale zatím nemá vliv, uvedli hasiči na Twitteru. Správa národního parku zároveň shání dobrovolné hasiče, kteří by dohlédli na už uhašená místa. A to i ze vzdálenějších regionů, místní hasiči jsou totiž často vyčerpaní.

Původně se předpokládalo, že na předaná místa budou dohlížet dobrovolní hasiči zejména z Ústeckého kraje, ti jsou ale často vyčerpaní. Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova by pomohlo, kdyby se obce jako zřizovatelé dobrovolných hasičů hlásily s nabídkami samy.

Správa potřebuje nasmlouvat nejméně patnáct jednotek, po předání celého požářiště jich bude v jednu chvíli potřeba pět až sedm denně, muži se však musí střídat. „Obvoláváme různé zřizovatele a ptáme se jich na jejich možnosti. Většinou je to i ve vzdálenějších částech Česka, protože ti lokální hasiči jsou tím hasebním zásahem často velmi vyčerpaní,“ popsal Salov.

Střídání nedorazilo

Hasiči správě parku v pondělí předali první ze čtyř oblastí, kde práce ukončili. Plochu o 430 hektarech hlídají dvě dobrovolné jednotky, tedy osm hasičů. Oblast nedaleko obce Růžová má od pondělí na starost jedna jednotka z Křešic v Děčíně. V úterý ráno ji měl vystřídat další tým hasičů. Nečekaně se tak nestalo a dorazit má až večer dobrovolná jednotka ze Středočeského kraje.

Každá jednotka, která dohlíží na uhašená místa, má k dispozici svou cisternu, která pojme čtyři tisíce litrů vody. Správa parku požářiště dvakrát denně monitoruje dronem s termovizí, přístroj zatím ohnisko neobjevil. Samotní hasiči pak každé dvě hodiny chodí oblast kontrolovat s termokamerou.

„Oblast procházíme ve dvoučlenných pravidelných hlídkách a zjišťujeme, jestli se to náhodou nerozhořelo,“ přiblížil v úterý novinářům systém práce velitel družstva hasičů Křešice Petr Tobiáš. Dobrovolníci mají provizorní stanoviště asi 200 metrů od místa, kde se požár zastavil. U cisterny mají lehátka, aby si mohli odpočinout a přes noc se i vyspat. Podle velitele se v noci na hlídku vypraví vždy jeden člen jednotky a po návratu vzbudí dalšího muže, aby hlídku převzal.

„Předaná je už celá jižní část z celkové plochy zásahové zóny, zatím to ale nemá vliv na návrat evakuovaných osob. Pracujeme na tom, abychom předávali další části území,“ napsali hasiči v úterý dopoledne. Požářiště hasiči rozdělili na čtyři sektory, jeden v blízkosti Janova předali správě národního parku v pondělí. Zbytek chtějí postupně předat do pátku.

S hašením pomáhají i nadále vrtulníky, pět jich hasí a jeden koordinuje provoz. Pohybovat se mají podle plánu kolem Křídelní stěny, Pravčické brány a Malinového a Borového dolu.

Škody z požáru se sice budou teprve sčítat, místní podnikatelé už je ale částečně vyčíslili. Zatím kvůli úbytku návštěvníků přišli v součtu asi o 150 milionů korun. Na podzim to může být i 200 milionů korun, informovala v úterý odpoledne za destinační agenturu České Švýcarsko Evženie Belanová.

Oheň podle agentury zachvátil asi 1,2 procenta regionu, odliv zákazníků však zaznamenávají podnikatelé v celém okrese. Turisté se vyhýbají i místům, kde nehrozí nebezpečí. Podle destinační agentury, která tamní poskytovatele služeb, hoteliéry, restaurace, výrobce a obce sdružuje, mohou pomoci zmírnit škody samotní turisté.

„V místech zasažených ohněm je situace nejhorší, tam jde pokles rezervací v hotelech a penzionech až na nulu. Aktuálně se ale snažíme vypořádat s úbytkem hostů ve vzdálenějších lokalitách, kde je až šedesátiprocentní nárůst stornovaných pobytů,“ řekl ředitel destinační agentury Jan Šmíd. Podle jeho slov každý desátý obyvatel Českého Švýcarska pracuje v turistickém ruchu.

Z dat agentury vyplývá, že největší škody postihly ubytovací zařízení. Menší penziony vyčíslují denní ztráty v řádu tisíců korun, ubytovací zařízení s kapacitou deset pokojů přicházejí denně až o 25 tisíc, velké hotely mají každý den propad tržeb až o 350 tisíc korun.

S následky ohně se potýkají i kulturní památky. Například do zámku ve Šluknově chodí denně jen čtvrtina návštěvníků ve srovnání s dobou před vypuknutím požáru. Památka je přitom vzdálená 40 kilometrů od jeho epicentra. Cestu si do Českého Švýcarska a širokého okolí také zatím nenachází ani turisté ze zahraničí.

Pomáhají drony s termokamerami

Noc na úterý byla klidná. Hasiči objevili pomocí dronů s termokamerami několik ohnisek, která likvidují. Počet hasičů se snížil podle jejich mluvčí Martiny Götzové z původních 1000 na 850.

Situace v NP České Švýcarsko (zdroj: ČT24)

Ohniska drony objevily v okolí Bouřňáku a Pravčické brány. „Důležité je, že díky dronům známe přesné souřadnice a můžeme postupovat v hasebních pracích na přímo vytipovaná místa,“ doplnila Götzová. Pozitivní podle ní je, že se ohniska vyskytují blízko sebe a nevznikají nečekaně v jiných oblastech.

Počet hasičů se mírně snížil. Stále jsou přítomné odřady z celé republiky, ale utlumuje se činnost dobrovolných hasičů z Ústeckého kraje. Jednotky budou asistovat správě parku při hlídání sektorů. „Předpokládáme ještě střídání odřadů, ale postupně budou do pátku síly a prostředky redukovány,“ uvedli hasiči.