Silné bouřky zvedaly hladiny toků, hasiči měli stovky výjezdů

Události: Následky silných bouřek (zdroj: ČT24)

Českem se v noci a nad ránem prohnaly silné bouřky. Hasiči kvůli nim měli zhruba přes šest set výjezdů. Nejvíc zásahů bylo v Praze a Středočeském kraji. Hasiči ve většině případů odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. Silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy museli odstraňovat kamení a sesuvy půdy. Déšť na několika místech zvedal také hladiny malých toků. Během sobotního odpoledne se vyčasilo. Příští týden meteorologové očekávají tropické teploty.

Nejvyšší úhrn srážek za 24 hodin registrovali meteorologové v sobotu ráno v Praze-Komořanech, a to 100,8 milimetru. Osmdesátimilimetrový úhrn hlásí i stanice Sedlice na Strakonicku, téměř 78 milimetrů napršelo ve Strakonicích.

Na jihu Čech byly páteční srážky provázející bouřky velmi intenzivní. Na Boubíně napršelo v pátek kolem 20:00 za půl hodiny 42 milimetrů, v Černé v Pošumaví přes 45 milimetrů za 40 minut, uvedli meteorologové. „Bouřka může být i v sobotu odpoledne,“ řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

Jihočeští hasiči vyjížděli v pátek večer k osmi desítkám zásahům. Odklízeli popadané stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů, čistili propusti na střechách panelových domů, kde voda protékala výtahovými šachtami. Zajistili také několik uvolněných kovových dvoumetrových zábran, které spadly v Českých Budějovicích na zem a ohrožovaly zaparkovaná auta.

Česko zasáhly silné bouřky a intenzivní deště (zdroj: ČT24)

V Kaplici se do jednoho domu valila voda a bylo nutné pytlovat. V Rožmitále na Šumavě či Jeníně museli čistit vpusti pod silnicí, protože hrozilo, že přeteče rybník, informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Botič a Pitkovický potok dosáhly třetího stupně

Po půlnoci z pátka na sobotu se intenzívní srážky přesouvaly z jižních Čech k severovýchodu a postupně zvedaly hladiny zejména menších toků v povodí Vltavy. Kolem čtvrté hodiny ráno byl na Botiči v profilu Jesenice-Kocanda a na Pitkovickém potoce v profilu Kuří dosažen třetí stupeň povodňové aktivity, po desítkách minut ale začaly hladiny opět klesat.

Třetího stupně dosáhl kolem šesté hodiny ráno Botič i v Průhonicích, kde se částečně vylil z korita, k ohrožení domů a obyvatel ale nedošlo. Třetí stupeň zde podle dat ČHMÚ trval do 10:40, hladina je nyní na druhém stupni a dál pomalu klesá.

Sesuvy půdy na silnicích

Středočeští hasiči vyjížděli v regionu k 260 událostem, z toho v drtivé většině případů šlo o technickou pomoc. V rámci těchto výjezdů zatím evidují zhruba padesát ke stromům padlým přes silnici a více než devadesátkrát jeli pomoci s odčerpáním vody ze sklepů a níže položených míst. „Nejvíce událostí bylo v okrese Praha-západ,“ uvedla jejich mluvčí Tereza Sýkora Fliegerová.

Ve Vraném nad Vltavou u Prahy byl nános kamení a půdy na místní silnici. Omezen byl proto provoz některých spojů Pražské integrované dopravy, a to na linkách číslo 314, 338, 360, 361, 390. Další sesuvy policie evidovala na silnici číslo 1157 v Černošicích u Prahy a v Trubíně na Berounsku. Na místa též zamířili pracovníci silniční údržby. Před 18:00 už byly všechny silnice v regionu podle pracovníka dispečinku krajské správy a údržby silnic uklizené a průjezdné.

Pražští hasiči zasahovali u několika desítek událostí, nikoho ale nemuseli zachraňovat ani evakuovat. Kolem sedmé hodiny ráno se situace začala uklidňovat, uvedli na Twitteru.

Následky bouřek likvidovali hasiči i v Ústeckém a Libereckém kraji. Čerpali vodu vytékající z kanálů kolem nádraží v Litoměřicích a Lovosicích, odklízeli větve spadlé na koleje či silnice. V Doksanech na Litoměřicku napršelo přes sedmdesát litrů na metr čtvereční. Hladina toků na severu Čech se nikde výrazně nezvedla.