Postup hasičů při požáru alzheimer centra v Roztokách prověří kontrolní skupina

Zásah hasičů při požáru v roztockém alzheimer centru v minulém týdnu prověří kontrolní skupina generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Při rozsáhlém požáru v centru zemřeli dva lidé a 55 dalších se zranilo. V nemocnicích nyní zůstává pět klientů centra, žádný ale není na oddělení JIP. Vznikla materiální škoda zhruba sedmdesát milionů korun. Vyšetřování příčiny požáru potrvá zřejmě několik měsíců. Policie případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

„V souvislosti s požárem v Roztokách u Prahy bude generálním ředitelem HZS ČR Vladimírem Vlčkem oznámena kontrola v rámci HZS ČR. Aktuálně se pro tuto kontrolu připravují podklady. Kontrola bude zaměřena jak na část vedení zásahu a činnost hasičů na místě, tak postup HZS ČR v rámci výkonu státního požárního dozoru, jak v rámci kontrolní činnosti, tak z hlediska stavební prevence,“ řekl Tomáš Pořízek z generálního ředitelství hasičů.

V minulosti byla podobná kontrola nařízena například v případě výbuchu domu v Koryčanech nebo u požáru haly v Mladé Boleslavi. Kontrolní skupinu budou tvořit složky integrovaného záchranného systému a operačního řízení a specialisté ze stavební prevence.

Při dohašování požáru, který vypukl minulý týden ve středu, a postupu budovou hasiči objevili po několika hodinách dva mrtvé a jednoho člověka se středně těžkým zraněním.

Člen správní rady alzheimer centra Radek Žádník uvedl, že evidenci na místě zásahu vedli příslušníci integrovaného záchranného systému.

Většina klientů centra se přesunula do jiných zařízení

Většina klientů roztockého alzheimer centra je v současnosti v jiných domovech sociálních služeb v Praze a středních Čechách. O zraněné se po požáru starali v celkem šesti nemocnicích. Značnou část z nich už propustili, ve vážném stavu není nikdo.

„V nemocnicích máme pět klientů,“ řekl Žádník. V Motole, kde se ve čtvrtek starali o 16 pacientů, zůstávali v úterý tři. „V procesu je vyjednávání o jejich přeložení,“ sdělila mluvčí nemocnice Pavlína Danková. V kladenské nemocnici zůstává jedna žena ve stabilizovaném stavu.

Požár Alzheimer centra v Roztokách
Zdroj: Pavel Lukáš/ČTK

Odklízecí práce ve vyhořelém centru začaly v sobotu. „Statik vydal podmínky, za kterých je možno provádět odklízení práce. Celkové statické posouzení zatím nemáme,“ dodal Žádník.

Požár v centru vypukl ve středu 1. června kolem 19:00. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu, zasahovalo jich přibližně sto. Seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících. Záchranáři vyhlásili traumaplán používaný u událostí s větším počtem zraněných. Policisté zatím při vyšetřování nevyloučili žádnou vyšetřovací verzi. Příčinou vzniku požáru mohlo být úmyslné jednání, nedbalost či technická závada.