Hasiči našli po požáru v alzheimer centru v Roztokách dva mrtvé, přes 50 lidí utrpělo zranění

Hasiči od středečního večera zasahují u rozsáhlého požáru alzheimer centra v Roztokách u Prahy, seniory evakuovali po žebřících. Následně vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. Při dohašování požáru našli dva mrtvé, uvedla ve čtvrtek ráno záchranná služba. Dalších 55 lidí se zranilo, dva jsou v kritickém stavu. Podle hasičů požár způsobil škody za asi 70 milionů korun. Jde o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky.

Událost byla hlášena ve středu v 19:15. Hasiči seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících. Budova byla podle mluvčí středočeských hasičů Terezy Sýkory Fliegerové požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven. Mluvčí krajské záchranné služby Monika Nováková uvedla, že personál opustil objekt před příjezdem záchranářů.

Záchranáři vyhlásili traumaplán, používaný u událostí s větším počtem zraněných. Jednoho pacienta v kritickém stavu převezli do kladenské nemocnice, další skončili ve střešovické, motolské, vinohradské, Všeobecné fakultní či Thomayerově nemocnici. Na místo také přijel evakuační autobus hasičů, který převezl 13 klientů bez zranění do obdobného centra na Jižním Městě.

Traumaplán zdravotničtí záchranáři po dohodě s velitelem zásahu ukončili kolem 21:30 a po 23:00 z místa odjeli. U požáru nechali jen tři posádky pro případ potřeby. Ráno pak záchranné složky informovaly o dalším člověku se středně těžkými poraněními a dvou mrtvých, které hasiči našli v budově při dohašování požáru a postupu budovou.

Hasiči ve středu vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. S požárem bojovalo 23 jednotek, což bylo téměř sto hasičů. Ve čtvrtek asi v 03:00 začali hasiči rozebírat konstrukci budovy a kolem 04:00 dostali požár pod kontrolu. Zásah stále pokračuje, uvedli hasiči po 06:00 na Twitteru.

V Roztokách u Prahy hoří alzheimer centrum
Zdroj: ČT24

Příčina požáru je zatím neznámá

Starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09) označil požár alzheimer centra za obrovskou katastrofu. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) poděkovala na Twitteru zasahujícím složkám.

Požár způsobil škody asi za 70 milionů korun, vyplývá to z informací na webu hasičů. Příčina je zatím neznámá.

Roztocký Domov Alzheimer měl kapacitu 60 lůžek. Kromě domova se zvláštním režimem poskytoval také služby denního stacionáře. Provozovatelem je skupina Domov Alzheimer, která provozuje obdobná zařízení v Mostě, Přerově a Lázních Darkov na Karvinsku.

Za posledních deset let si požáry v domovech důchodců nebo domech s pečovatelskou službou vyžádaly dva životy jednou, a to v lednu 2013. Při požáru domova s pečovatelskou službou v Příboru na Novojičínsku zemřely dvě seniorky a dalších pět lidí se zranilo. Neštěstí tehdy zavinila závada na přístroji, který zajišťuje přísun kyslíku.