Kvůli zvýšeným cenám paliv roste zájem o komunitní energetiku. V Praze projekt běží, další města je připravují

Téměř osm set domácností i společností se chce v Praze zapojit do sdílení elektřiny. České televizi to potvrdilo Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE), které projekt sdílení zejména solární energie spustilo vloni v listopadu. Od té doby celkový počet zájemců mezi soukromými výrobci roste. Zvýšený zájem o komunitní energetiku kromě Prahy projevují i jiná města. Důvodem nárůstu jsou rostoucí ceny energií i válka na Ukrajině.

Jenom v posledním měsíci se do PSOE chtělo přidat přes 180 domácností i společností, což je nadprůměr oproti ostatním měsícům, kdy se počet pohyboval kolem 140 přihlášek. „Takže určitou korelaci mezi zájmem o komunitní energetiku a situací na Ukrajině s růstem cen fosilních paliv můžeme vidět,“ říká ředitel PSOE a energetický manažer Prahy Jaroslav Klusák.

„Poslední měsíc vzrostl zájem v průměru asi o 38 procent. Ale může to být jen náhodný výkyv, kdy nám přibylo mnoho zájemců ze soukromé sféry, ale především velké množství objektů hlavního města Prahy,“ dodává Klusák. 

PSOE je organizací založenou hlavním městem Prahou s cílem podporovat a rozvíjet takzvanou komunitní energetiku. S její pomocí mají město, společnosti i domácnosti na střechách budov postupně stavět nové výrobny obnovitelné energie, a to především fotovoltaické elektrárny. Členové komunity budou moci po instalaci solárních panelů využívat energii z vlastního zdroje a také ji sdílet s ostatními účastníky.

Náklady na instalaci a provoz fotovoltaiky majitelé budov platí z vlastních peněz.

Nárůst zájmu i o komunitní sluneční elektrárny

Kromě PSOE pozorují zvýšený zájem o projekt komunitní sluneční elektrárny i další organizace. Ten podle Patrície Čekanové, předsedkyně představenstva Energetického družstva vlastníků fotovoltaických elektráren a prezidentky Asociace komunitní energetiky, stoupá jak u domácností, tak u firem.

„Nárůst pozorujeme od konce minulého roku, zájem projevilo asi o 30 procent lidí více. Určitě na tom má podíl i válka na Ukrajině a rostoucí ceny fosilních paliv, ale hlavním důvodem je skokové zdražení energií na konci minulého roku. V reakci na něj se zájem lidí o výstavbu fotovoltaických elektráren značně zvýšil,“ vysvětluje Čekanová. Dodává, že roste i počet lidí, kteří solární panely ještě nemají a uvažují o jejich koupi.

Zájem mají i další města

Do staveb komunitních solárních elektráren by se mimo Prahu rády pustily i jiné obce v České republice. Jednou z nich je například Žďár nad Sázavou. „Uvažujeme o tom, protože energie výrazně zdražuje, částečně také kvůli válce na Ukrajině. Ale skutečný nárůst se konal už loni na podzim,“ říká energetik Žďáru nad Sázavou Michal Bačovský.

Komunitní solární elektrárna je ale ve městě teprve ve stádiu diskuzí, Žďár nad Sázavou zatím nemá žádné určité plány ani přesnou představu o podobě projektu.

Fotovoltaické panely na střechách městských budov i domácností plánuje do budoucna vybudovat i Mělník. Ten projekt sdílené energie začalo připravovat už před strmým růstem cen paliv, současná krize je ale pro ně podnětem k urychlení stavby elektráren.