Firma musí doplatit covidovou odměnu řidiči sanitky, rozhodl nepravomocně soud

Události v regionech: Odměna pro řidiče sanitky (zdroj: ČT24)

Řidiči sanitek z Nového Bydžova, kterým vloni v létě odmítla majitelka firmy vyplatit odměny od státu za ztíženou práci během covidové pandemie, zaznamenali úspěch. Okresní soud v Hradci Králové dal zapravdu žalobě prvního z nich a firmě nepravomocně přikázal doplatit mu odměnu v plné výši.

Vloni v létě měl každý řidič dostat 75 tisíc korun hrubého. Když se ozvali, majitelka společnosti Dana Vojtěchová vyplatila každému patnáct tisíc. Větší část z 677 tisíc korun, které dostala od VZP, nechala ve firmě. Nyní jí soud nařídil prvnímu řidiči částku doplatit. „Přiznal našemu klientovi doplacení takzvané covidové odměny ve výši 51 055 korun hrubého,“ uvedl k rozhodnutí soudu advokát řidičů Jiří Bureš.

Řidič sanitky Petr Hanus vnímá rozhodnutí jako dílčí úspěch. „Pokud by měl být rozsudek pravomocný, tak podáme žaloby také,“ avizoval. Předtím nabídnou řidiči firmě, aby se s nimi vyrovnala mimosoudně.

Podle advokáta Tomáše Kaplana se majitelka dopravní firmy Dana Vojtěchová proti verdiktu odvolá. „Jsme přesvědčeni, že finanční prostředky poskytnuté zaměstnavateli na základě kompenzační vyhlášky jsou nenárokovou částí odměny zaměstnance. Je vždy na zaměstnavateli, komu a v jaké výši ji poskytne,“ sdělil.

„Celou dobu covidu jsem řidiče podporovala. Firma nevydělávala, nejezdili jsme, propadala se. Náklady jsem měla veliké,“ řekla vloni Vojtěchová.

Za řidiče bez odměn se postavily odbory. „To byla chyba státu. Měl udělat více pro to, aby prosadil, co rozhodl. Lidé se museli bránit sami,“ kritizoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.