Policie v Libereckém kraji spojila oddělení, část starostů s krokem nesouhlasí

Policie v Libereckém kraji od dubna administrativně spojila většinu svých obvodních oddělení, vždy ze dvou vytvořila jedno. Slibuje si od toho, že při nedostatku policistů bude lépe schopna zajistit jejich činnost. Některým starostům se ale tento krok nelíbí a obávají se, že policistů u nich bude sloužit méně.

Sloučení se dotklo čtyřiadvaceti z jednatřiceti obvodních oddělení v Libereckém kraji. Spojila se do dvanácti celků.

„Podle mě je to nezodpovědné, částečné spoléhání na městskou policii a jednoznačně krok zpátky,“ řekl starosta Chrastavy u Liberce a senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

S rozhodnutím spojit oddělení v šestitisícové Chrastavě s dalším, ve třináct kilometrů vzdáleném osmitisícovém Hrádku nad Nisou, nesouhlasí. „V Chrastavě vzniklo policejní oddělení již hluboko za Rakouska-Uherska. Bylo za první republiky, nezrušili ho ani nacisti ani komunisti. Ruší se až nyní a nahrazuje pouhou služebnou spadající pod Hrádek,“ řekl Canov, který je členem senátorského klubu STAN.

Starosty obcí slučování oddělení překvapilo

Zklamaný je i proto, že tato změna nastává pod ministrem vnitra za STAN Vítem Rakušanem. „Neboť takovýto krok je v přímém rozporu s dlouhodobě deklarovanou politikou starostů, jejíž podstatou je podpora malých obci a venkova a zachování služeb v nich,“ uvedl senátor. Obává se toho, že sloučení obvodních oddělení povede ke snížení počtu hlídek a policisté budou v Chrastavě sloužit jen přes den.

Změna se nelíbí ani starostovi Hejnic na Frýdlantsku Jaroslavu Demčákovi (SLK). Uvedl, že ji s městem oficiálně nikdo neprojednal. „U nás se vedení policie nezastavilo, nepředstavilo to, neřeklo, čeho se to bude týkat. Vím jen od místního velitele policie, že něco takové běží,“ řekl Demčák. Policie spojila oddělení ve třítisícových Hejnicích a čtyřtisícovém Novém Městě pod Smrkem, jež je u hranic s Polskem. Města jsou od sebe vzdálená deset kilometrů.

Na hodnocení změny je brzy

Na hodnocení změny je ale podle krajského policejního ředitele Ondřeje Musila zatím krátká doba a cílem není zhoršení stavu. „Je to přesně naopak. Celá akce byla proto, aby policisté neubývali, protože bohužel dochází v jistém slova smyslu k exodu policistů. Lidé, kteří slouží delší dobu, zvažují, zda odejdou nebo neodejdou ve vztahu k nároku na příspěvek za službu a potom na rentu, takže jsme museli přistoupit k nějakému řešení,“ řekl Musil.

Podle něj sice loni přijali dvakrát více nových policistů než roky předtím, na celkovém počtu policistů v kraji se to ale nijak neprojevilo. „Protože se zvýšil odliv déle sloužících policistů, tak jsme v podstatě na nule,“ uvedl Musil. Dlouhodobě podle něj v kraji chybí zhruba 180 policistů. „Máme jich nyní 1240,“ řekl.

Problémy se zajištěním služeb podle něj měli u některých slučovaných oddělení už dříve, a často tak museli noční služby sloužit policisté spolu ze dvou obvodů. „Protože nebyl takový kontingent, aby mohlo každé obvodní oddělení sloužit zvlášť. Takže do jisté míry došlo teď k jakémusi vystoupení z šedé zóny, kde se to praktikovalo už předtím,“ dodal.