Po dvou letech rekonstrukce se otevře muzeum v České Lípě. Novinkou je uranový důl

Po dvouleté přestávce se ve čtvrtek pro návštěvníky otevře hlavní budova muzea v České Lípě. Prošla částečnou rekonstrukcí a muzejníci obměnili i expozice, přibyl tam třeba exponát grizzlyho v životní velikosti. Nejvýraznější novinkou je ale nově vytvořená expozice ve sklepení muzea připomínající důlní štolu, která je věnovaná těžbě uranu na Českolipsku. Ředitel muzea Zdeněk Vitáček řekl, že vstupné bude první čtyři měsíce v dobrovolné výši.

„Protože jsme byli dva roky uzavření pro návštěvníky, nastavili jsme takzvané dobrovolné vstupné, které doporučujeme v určité výši. A je na návštěvnících, až si projdou muzeum, jestli se rozhodnou, že nám to vstupné dají, nebo nedají, tím nás také ohodnotí,“ řekl Vitáček. Doporučené vstupné je 120 korun, zlevněné 60 a pro rodiny 240. Lidé ale mohou nechat libovolnou částku.

Zřejmě největším lákadlem z novinek bude expozice věnovaná těžbě uranu, která výrazně ovlivnila Českolipsko ve druhé polovině 20. století. Kromě silného zásahu do přírody přinesla regionu zejména v 70. a 80. letech příliv nových obyvatel a s tím související výstavbu.

„Celou expozici doprovázejí textové a grafické panely. Jsou udělané v rámci příběhu od objevu uranu, přes to, jak to dřív vypadalo ve Stráži pod Ralskem a Hamru před dobou uranovou až po samotnou těžbu,“ sdělil autor expozice Petr Mužák.

Jako v opravdovém dole

Ve sklepení muzea je vytvořená imitace dolu s kolejišti a vozíky vážícími několik set kilogramů i dvoutunovým důlním nakladačem. „Všechen ten materiál je využit a rozmístěn tak, jak by to v dole mohlo vypadat,“ dodal Mužák.

V expozici jsou také důlní výztuže, vrtačky a další nářadí, důlní telefony i horniny z různých uranových ložisek či minerály světélkující pod UV světlem. Při procházení expozice také zní zvuky těžby či staré hornické písně. Nechybí ani interaktivní mapa s rozmístěním důlních areálů v regionu.

Do muzea se přestěhoval medvěd z děčínské zoo

Podle ředitele byly částečně upraveny i další expozice. Nepřehlédnutelný je dermoplastický preparát medvěda grizzlyho, který stojí na zadních nohou. „Získali jsme ho z děčínské zoologické zahrady. Za svého života byl největším medvědem v České republice,“ řekl Vitáček. Expozice zvířat podle něj obohatili i o zebru, lamu či jelena evropského, doplněné jsou expozice porcelánu, betlémů a kompletně předělaná je třeba archeologická expozice věnovaná Českolipsku.

Uzavření hlavní budovy Vlastivědného muzea a galerie souviselo především s výměnou 135 oken a doplněním a rekonstrukcí dveří v rámci evropského projektu bezmála za 15 milionů korun. Muzeu by to mělo přinést snížení nákladů za energie. „Kolik ušetříme, ještě nevím, ale vidím už teď, že topíme zhruba na dvě třetiny toho, co jsme topili v minulosti,“ odhadl ředitel.