HIV pozitivní muž dostal sedm let za znásilnění nezletilé a nechráněný pohlavní styk s dalšími ženami

Sedm let za mřížemi vyměřil Krajský soud v Plzni muži za znásilnění třináctileté dívky a nechráněný sex s dalšími dvěma dospělými ženami. Muž přitom věděl, že je HIV pozitivní a má žloutenku typu C. České televizi to sdělila mluvčí plzeňského soudu Jana Durná. Lhůtu pro odvolání si ponechal obžalovaný i státní zástupce, který navrhoval osm let vězení. Trest tak zatím není pravomocný.

„Ve věci obžalovaného Antonína M. byl obžalovaný uznán vinným ze spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu znásilnění, pohlavního zneužití, zločinu těžkého ublížení na zdraví a pokračujícího přečinu šíření nakažlivé lidské nemoci, obžalovanému byl uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání sedmi let se zařazením do věznice s ostrahou,“ sdělila Durná.

Muž z Karlovarska podle obžaloby sexuálně zneužíval nezletilou dceru své přítelkyně od podzimu 2017 do konce listopadu 2020. Státní zástupce uvedl, že se třináctiletá dívka snažila bránit, proti fyzické převaze ale neměla žádnou šanci. Dívka se nakonec svěřila matce a své učitelce ve škole.

K přenosu nákazy nedošlo v ani jednom případě

Podle serveru Novinky.cz Antonín M. policii přiznal, že dívku osahával a několik pohlavních styků si i nahrával na mobilní telefon. Soud také nařídil, aby nahrávky byly smazané.

Ve stejném období měl muž také nechráněný styk se dvěma ženami. O své sexuálně přenosné chorobě jim ale úmyslně neřekl. K přenosu nemoci ani v jednom případě nedošlo. Podle muže okolí vědělo, že trpí žloutenkou typu C, že je HIV pozitivní, si kvůli předsudkům údajně nechal pro sebe.