Někteří podnikatelé neúspěšně žádají o odškodnění v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích

Někteří podnikatelé čekají na odškodnění za výbuchy ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Někteří podnikatelé, které negativně ovlivnily výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, stále nedostali odškodnění. Například majiteli 117 hektarů lesa, který měl několik let zákaz vstupu do oblasti, zlínské hejtmanství žádost o odškodnění zamítlo. Odůvodnilo to tím, že škoda na ušlém zisku nevznikla v souvislosti s pracemi složek Integrovaného záchranného systému (IZS).

Dalibor Olšák koupil les u muničních skladů ve Vrběticích asi měsíc před první explozí. Kvůli nebezpečí ho Policie České republiky do lesa nepustila šest let. Škodu na ušlém zisku vyčíslil na šest milionů korun, navíc za dalších 900 tisíc kůrovec znehodnotil dřevo. „Teď je to prorostlé, už to nebude vhodné ani na štěpku,“ řekl jednatel společnosti Lesy Jamné.  

Majitel lesů žádal u Zlínského kraje o kompenzaci, ale neuspěl. Škodu mu podle hejtmanství způsobila takzvaná vyšší moc. „Škoda podle krajského úřadu nevznikla v příčinné souvislosti se záchrannými a likvidačními pracemi složek IZS,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Zlínského kraje Soňa Ličková. Přitom tím, kdo Daliboru Olšákovi zakázal vstup do lesa, byl velitel zásahu. 

Žádost o odškodnění nyní ze Zlína zamířila do Prahy. „Máme od úřadu odpověď a stanovisko, že postupují celou záležitost ministerstvu vnitra,“ uvedl Olšák. 

„Účelem zákona je nahradit pouze takové škody, které vznikly při činnosti IZS na zdraví a na věcech těchto osob. V tomto smyslu je stanovisko ministerstva vnitra neměnné,“ uvedl resort v odpovědi zaslané na dotaz České televize. „Areál muničních skladů patřil státu, patřil ministerstvu obrany, a my nemáme jinou možnost než se obracet na stát,“ reagoval podnikatel. 

Ministerstvo už vyplatilo 37 milionů

Odškodnění některých podnikatelů je tak stále v nedohlednu, naopak už běží výplata plošného odškodnění pro obyvatele, kterým exploze ve Vrběticích snížily kvalitu života. Nárok na přibližně devadesát tisíc korun mají všichni, kteří v zasažené oblasti měli trvalé bydliště.

Ministerstvo vnitra už dostalo víc než sedm a půl tisíce žádostí. Vyhovělo už 859 z nich, lidem poslalo bezmála 37 milionů korun. Naopak případ Dalibora Olšáka nejspíš skončí u soudu. Ten se chystá žalovat buď stát, nebo viníky explozí, pokud je policie vypátrá.