Ve sběrných dvorech v Plzni se bude platit. Radnice nové pravidlo zavádí pro stavební suť

Dovoz stavební suti do sběrného dvoru bude v Plzni zpoplatněn (zdroj: ČT24)

„Vezete stavební suť? Zaplaťte.“ To obyvatelé Plzně nově uslyší při návštěvě některého z tamních sběrných dvorů. Radnice pravidlo zavádí od ledna příštího roku. Za přijetí kilogramu suti se bude účtovat koruna a padesát haléřů. Proti rozhodnutí radnice jsou ekologové, obávají se toho, že budou ve městě a jeho okolí vznikat nové černé skládky.

Obyvatelé Plzně, kteří momentálně přestavují nebo se na to jenom chystají, jsou proti. Obávají se toho, že jim výrazně vzrostou náklady na práce. Jiní se zase bojí toho, že stavbaři budou suť odvážet do přírody. 

Proti novému nařízení byli také někteří opoziční zastupitelé města. „My jsme na obvodech prosazovali, aby ke zpoplatnění nedošlo, protože jsme si vědomi, že je mnoho mladých rodin, které opravují a zároveň šetří finanční prostředky,“ sdělil zastupitel z opozice Jiří Lodr (KDU-ČSL).

Vedení krajského města ale argumentuje tím, že ukládání stavební suti bylo často zneužíváno podnikateli. „To se nám potvrdilo i v období covidové pandemie,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Adriana Jarošová. 

Plzeň není jediná

Obavy z toho, že by Plzeňané stavební suť po zpoplatnění vozili do lesů, vyvrací ředitel společností Čistá Plzeň Otakar Horák. „V momentě, kdy jsme zpoplatnili pneumatiky, se objem černých skládek nezvýšil,“ uvedl šéf společnosti, která má v Plzni na starosti likvidaci odpadů. 

V Česku má odvoz stavební suti už zpoplatněno více měst. Například v jihomoravském Hodoníně k tomu přistoupili proto, že byla služba údajně často zneužívána. Stejně tomu bylo i v Třešti na Jihlavsku, kam do sběrného dvora vozili suť i lidé z jiných měst a obcí.